De president van de Technische Assistentie en Rural Extension Company van de staat Pará (Emater), Cleide Amorim, kwam maandag bijeen met vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijf B4 Agro & Food Systems die zich bezig houdt met duurzame innovaties. De bijeenkomst, die plaatsvond op het hoofdkantoor van Marituba, had betrekking op de uitvoering van een hydrocultuurproject in de staat Pará.
Hydrocultuur of hydroponie is het kweken van planten in water, waaraan de noodzakelijke voedingsstoffen zijn toegevoegd. Het is een kweekwijze die steeds vaker wordt toegepast. Niet alleen voor kamerplanten, maar ook voor groenteteelt in de kas zoals van sla en tomaat. Een belangrijk voordeel is het gemakkelijk en nauwkeurig doseren van voedingstoffen. Ook zijn veroorzakers van plantenziektes zoals schimmels en bacteriën eenvoudiger onder de duim te houden dan bij de traditionele kweek.
Om ervoor te zorgen dat dit proces efficiënter en met kwaliteit verloopt, hebben vertegenwoordigers van B4 Agro & Food Systems duurzame projecten voorgesteld. B4 Agro & Food Systems is een multidisciplinair specialisten groep die totaal oplossingen kan bieden in de Agro & Food Supply Chain. Ze is belast met ontwikkeling, levering, training en implementatie van Agro systemen, zoals Hydrocultuur systemen geschikt voor Suriname en vergelijkbare gebieden.
President Cleide Amorim heeft het voorstel aangenomen en zal samen met de raad van bestuur de mogelijkheid van implementatie evalueren. Ook zal worden nagegaan als dit initiatief uitgevoerd kan wordenbij de Bragança Teaching Unit (UDB), die onderzoeks- en uitbreidingsprojecten huisvest en ontwikkelt, evenals verschillende opleidingen, die gericht zijn op soortgelijke landbouwsystemen. “De structuur van de UDB is goed en biedt de mogelijkheid voor toekomstige implementatie van het project. Het moet geëvalueerd worden,” zei de vertegenwoordiger van Emater.
De bijeenkomst werd bijgewoond door de technische en administratieve directeuren, Rosival Possidônio en Claudio Pereira, en de consul-generaal van de Republiek Suriname in Belém, Jasmien Wijngaarde-Lijkwan.
Foto: Shella Souza