spot_img
spot_img

Professioneel voetbal als baan in Suriname is moeilijk

Atualizado há

Het is moeilijk om professioneel voetbal je baan te maken in Suriname, zegt de Braziliaanse 31-jarige doelman, Dion Maycon, van de voetbalclub SV Robinhood tegenover LPM. Hoewel hij dat graag zou willen, zijn er beperkte mogelijkheden en financiële uitdagingen.

Maycon is niet de enige Braziliaanse voetballer die bij Robinhood speelt. De 30-jarige Carlos Da Silva is ook een van de middenvelders die voor de voetbalclub speelt. De voetballers vertellen dat de maandelijkse uitkering bij verre van genoeg is om te kunnen overleven.

Carlos da Silva e Dion Maycon — Foto: LPM News

Liefde voor voetbal

Voorlopig focust Da Silva zich alleen op voetbal, want dat is zijn passie. “Als je focus hebt en hard werkt, kun je groeien in de Surinaamse voetbalwereld”, zegt Maycon. Hij werkt in het dagelijks leven in een goudwinkel en is tevens ook een personal trainer. Het is zwaar om alles te combineren met de intensieve voetbaltrainingen. Je moet echt van voetbal houden om voetballer te kunnen zijn in Suriname. Je verdient er niets mee, ook niet bij de diverse voetbalclubs.

Lees ook:

De bedragen die men aan het eind van de maand krijgt, beginnen vanaf SRD 4000. Dit is tevens het bedrag dat beginnende spelers bij een club krijgen. De verschillende spelers krijgen diverse bedragen en naar gelang van tijd worden de bedragen verhoogd. Het is de droom van beide spelers om te groeien en zelfs te kunnen spelen bij andere voetbalclubs in het buitenland.

Hard werken loont

Da Silva en Maycon vertellen beiden dat je alleen door eigen inzet en hard werken kunt groeien binnen deze voetbalwereld. Maycon is al 6 jaar actief in de voetbalwereld en maakte zijn debuut bij de voetbalclub Transval en speelde daarna voor de clubs SV Voorwaarts en FC Inter Wanica. Da Silva heeft ook voor Transval gespeeld. Beide spelers zijn nu een jaar verbonden aan Robinhood.

Hun liefde voor voetbal begon toen ze klein waren en deze droom hebben ze vandaag de dag gemaakt tot hun passie.

Profvoetbal introduceren

De voetbalwereld in Suriname wil in januari van het komende jaar de introductie van professioneel voetbal doen. Voetbalspelers zullen de mogelijkheid krijgen om zich volledig te concentreren op hun voetbalcarrière. Coach Roberto Gödeken van Robinhood vindt het wel een goed initiatief om de stap te zetten richting profvoetbal. Echter vindt hij dat de voetbalclubs nog niet goed georganiseerd zijn als het om het besturen van de clubs gaat. Ook zal het een uitdaging zijn om te starten met profvoetbal in Suriname.

Hij geeft het voordeel van de twijfel om ermee te starten, alleen hoopt hij wel dat de verenigingen zich beter gaan organiseren zodat profcompetities gestalte kunnen krijgen.

Braziliaanse spelers passen zich snel aan

Coach Gödeken ervaart de spelers Maycon en Da Silva als hardwerkende spelers. Wanneer er gekozen wordt voor het binnenhalen van nieuwe spelers, wordt gekeken naar de positie en de kwaliteiten. Da Silva kent hij als een goede middenvelder, die eerder heeft gespeeld voor Transval. Hetzelfde geldt ook voor Maycon. Van belang is dat ze zich snel kunnen aanpassen. Coach Gödeken benadrukt dat beide spelers een grote bijdrage hebben geleverd aan het succes van Robinhood in hun divisie voor dit seizoen.

Concacaf Caribbean Shield

Dat de voetballers als winnaars uit de bus zijn gekomen voor dit seizoen in hun divisie is geweldig, vinden beide spelers. Hun focus is nu echter gericht op de spelen van Concacaf Caribbean Shield. Ze zijn beide blij dat ze Suriname mogen vertegenwoordigen bij de Concacaf Caribbean Shield en weten dat ze zich van hun beste kant moeten laten zien.

Beide spelers voelen zich tegelijkertijd ook vereerd om de Surinaams-Braziliaanse gemeenschap te vertegenwoordigen. Het doet goed dat deze gemeenschap hen ondersteunt en achter hen staat, zeggen beide heren.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App