De regering van Suriname bevestigde op vrijdag 3 april de eerste dood door Covid-19. Het slachtoffer was de zevende besmet nadat hij het virus opliep van zijn vrouw, het eerste geregistreerde geval in het land op 13 maart. Momenteel hebben de gezondheidsinstanties aangegeven dat er sprake is van 10 positieve besmettingen, van wie er drie genezen zijn en een al officieel ontslagen is van het ziekenhuis.
Volgens een onderzoek uitgevoerd door de redactie van LPM News op basis van de informatie die tot nu toe is uitgegeven door de officiële gezondheidsinstanties van Suriname, blijkt dat het aantal mensen in de thuisquarantaine de afgelopen 10 dagen meer dan 500 was. Dit aantal is nu gedaald naar 318. Aan de andere kant volgen er ook 172 afzonderlijk echter met toezicht door de overheid in ziekenhuizen en hotels.
Op basis van het huidige aantal geïnfecteerde heeft Suriname, een land met ongeveer 600 duizend inwoners, een besmettingspercentage van 0,001% met Covid-19. Dit percentage is vier keer lager dan bijvoorbeeld Brazilië, dat 10 duizend positieve Covid-19 gevallen kent. Dat is gelijk aan 0,0045% van de bevolking van 200 miljoen. Het aantal sterfgevallen in Brazilië was op zondagavond in totaal 480, volgens een bijgewerkte enquête van G1, het Globo Group-nieuwsportaal.
Het tweede positie Covid-19 geval werd 6 dagen nadat het eerste geval bekend gemaakt met namen 13 tot 19 maart. Minder dan 48 uur later werden drie andere mensen eveneens positie gediagnoseerd met Covid-19 waardoor de Covid-19 teller op vijf positieve gevallen stond. Op 23 en 24 maart kondigde de regering de 6e, 7e en 8e besmetting aan. De negende en tiende werden bekendgemaakt afgelopen dinsdag.
Ondanks er nog geen sprake was van een dode heeft de regering van Desiré Delano Bouterse preventieve en veiligheidsmaatregelen genomen, waaronder het beperken van het aantal personen bij sociale bijeenkomsten, het gedeeltelijk sluiten van markten, het stoppen van openbaar vervoer maar de handel is echter open gebleven, sluiten van scholen, zoals bepaald door de wereld Gezondheid (WHO). De president stelde ook een dagelijkse avondklok in Suriname tussen 20.00 uur en 06.00 uur, onder toezicht van de politie gedurende de nacht en de vroege ochtend.
Een andere beslissing was de sluiting van de grenzen en de Internationale Luchthaven Johan Adolf Pengel sinds 14 maart, de dag na de eerste positief geval. De beslissing viel samen met die van verschillende andere staatshoofden en hinderde de doorvoer van meerdere passagiers die nog moesten komen of vertrekken vanuit Suriname. Een van de laatste vluchten vond deze week plaats, een vlucht vanuit Belém, Brazilië, die ingezeten en Surinaamse passagiers had gehaald. Wie in Paramaribo is geland, werd meteen in quarantaine geplaatst.
Laat je reactie achter.