Uit een analyse gedaan door de Universiteit van Puerto Rico naar de mate van ontbossing in Suriname, Frans-Guyana, Guyana, Brazilië, Ecuador, Peru, Colombia, Venezuela en Bolivia, blijkt dat van alle landen waar het Amazonewoud vernietigd wordt, Suriname en Frans-Guyana de grootste vernietigers zijn. In deze twee landen heeft maar liefst 41 procent van alle schade aan de zogenoemde ‘longen van de wereld’, plaatsgevonden tussen 2001 en 2013.
“Het ergste van de zaak is dat een belangrijk deel van de kaalkap en illegale goudwinning plaatsvindt in gebieden die het land als heel belangrijk heeft aangemerkt, geeft Laurens Gomes, landenvertegenwoordiger van WWF, het Wereldnatuurfonds, in Suriname, aan. Uit het rapport is te halen dat ruim 1.700 vierkante kilometer aan tropisch bos verloren is gegaan tussen 2001 en 2013.
Gomes beaamt dat de kleinschalige goudwinning van groot belang is voor de economie van Suriname. “Het probleem is echter dat er weinig kennis en kunde is in de sector waardoor de goudwinners alsmaar beginnen met het openstoten van bos zonder vooraf onderzoek te doen naar goudvoorkomens”, legt de WWF vertegenwoordiger uit.
Naar zeggen van Gerold Dompig, voorzitter van de commissie voor de ordening van de Goudsector in Suriname (OGS), heeft Suriname een enorme achterstand opgelopen die geld en tijd kost om in te halen. “Als je tien jaar lang niets doet om orde op zaken te stellen zit je plotseling met een illegale branche die twintig- tot dertigduizend man telt, verspreid over het achterland in vierduizend mijnen. Dat orden je niet binnen twee tot drie jaar”, benadrukt Dompig.