Marten Schalkwijk, medeoprichter en ex-voorzitter van DOE, heeft het lidmaatschap van de partij opgezegd. In een brief gericht aan de partijleiding geeft hij aan het jammer te vinden dat hij dit besluit heeft genomen. Hij had immers gehoopt de partij samen met het bestuur op te bouwen. Hij zou als oud-voorzitter betrokken worden door de leiding.
“De afgelopen jaren heeft het bestuur het kennelijk te niet nodig geacht om van de beschikbare expertise gebruik te maken”, zegt Schalkwijk in de brief. DOE-voorzitter Carl Breeveld wil nu nog niet reageren op deze kwestie omdat de partij intern nog bezig is ermee.
Schalkwijk geeft diverse redenen aan voor het opzeggen van het lidmaatschap. Zo zou er volgens hem gebrek zijn aan belangstelling voor de lokale ontwikkeling, terwijl dat een van de grondbeginselen van de partij was. Tot tweemaal toe werd de partij gekozen in Coeroeni, het enige ressort waar kiezers massaal het vertrouwen aan de partij hebben gegeven. In dit ressort is een zeer achtergesteld deel van de bevolking woonachtig. Naar zeggen van Schalkwijk hebben zij zelden contact met bestuursleden.
Ondanks DOE voor politiek-bestuurlijke hervorming stond, heeft de partij naar zeggen van Schalkwijk de afgelopen jaren geen enkele initiatiefwet ingediend in De Nationale Assemblee om enige hervorming teweeg te brengen. Verder zegt Schalkwijk dat de partij in het verleden intern steeds ervoor waakte om de macht in handen van een enkeling te leggen. Toen de huidige voorzitter gekozen werd als lid van De Nationale Assemblee werd verwacht dat hij de leiding van de partij zou overdragen. “Helaas is dit niet gebeurd, waardoor vele kernen nooit bezocht zijn en weggevallen zijn. Ook zijn vele kaderleden van het eerste uur niet meer betrokken en zijn gaandeweg afgehaakt. De partij heeft naast de voorzitter-assembleelid in de afgelopen jaren geen andere personen geprofileerd, waardoor de kritiek van buitenaf te vaak is dat DOE op een one-man show lijkt. Het assembleelid heeft wellicht zijn best gedaan en in de media is een positieve image ontstaan van de partij, maar een politieke partij dient meer wortel te schieten in de lokale gemeenschappen en burgers te laten participeren”, geeft Schalkwijk in zijn schrijven aan. Volgens hem was het bij de oprichting de bedoeling dat DOE een duidelijke multi-etnsiche partij zou worden, maar daarvan is niet veel te merken.