Operatie ‘Groen Brazilië’ vermindert met succes de bosbranden van dit jaar in de Amazone. Dit gaf ambassadeur Laudemar Aguiar te kennen vorig week tijdens de receptie in Ballroom Torarica in verband met 197 jaar onafhankelijkheid van Brazilië. Brazilië maakt 60 deel uit van het Amazone-regenwoud. Het is een onschatbare biodiversiteit welke gedeeld wordt met 8 andere landen, waaronder Suriname, waarmee Brazilië bilateraal en regionaal heeft samengewerkt.
De ambassadeur voerde aan dat bosbranden elk jaar over de hele wereld plaats vinden, in andere Amazone-landen, in Afrika, in Europa, in Californië en zelfs in Alaska en in Siberië. Hij vindt het vreemd dat niemand alle gevallen dezelfde internationale aandacht en bevooroordeelde media-aandacht gekregen heeft als die van Brazilië. De bosbranden in het Amazonegebied van dit jaar is veel minder belangrijk dan die in de vroege jaren 2000. Desalniettemin heeft president Jair Bolsonaro op 23 augustus een speciaal decreet uitgevaardigd om de steun van de gewapende macht te vergroten ten behoeve van het werk van brandweerlieden en verschillende instanties die bezig zijn om ontbossing en branden in de regio te bestrijden.
De ambassadeur gaf verder aan dat duurzame ontwikkeling niet alleen naar de bescherming van het milieu verwijst, maar ook naar sociale en economische ontwikkeling, een ondeelbaar concept dat 27 jaar geleden werd aangenomen op de conferentie van de Verenigde Naties in Rio 92. Brazilië is en blijft zich inzetten voor het behoud van haar biodiversiteit, die niet alleen het Amazone-regenwoud omvat, maar ook andere belangrijke ecosystemen, zoals de savannes en de Pantanal – ook het grootste tropische moerasland ter wereld, evenals maritieme gebieden die onder de Braziliaanse jurisdictie vallen en de zogenaamde “blauwe Amazone”. De ambassadeur benadrukt dat de regering ook de plicht heeft om de levenskwaliteit van 210 miljoen burgers, waarvan meer dan 25 miljoen in het Amazonegebied wonen, op duurzame wijze te verbeteren.
Foto: FAB