Begin maart worden de onderhandelingen tussen Suriname en Alcoa voortgezet in Paramaribo. Vanaf midden 2014 worden onderhandelingen gevoerd met een delegatie van Alcoa over opties die zijn aangegeven. Het doel is om de bauxietsector te behouden voor Suriname, ook indien Alcoa uit Suriname vertrekt. Suralco moet kunnen doordraaien, eventueel met een buitenlandse partner.
In Miami is de afgelopen week van gedachten gewisseld met een delegatie van Alcoa en de presidentiële commissie bestaande uit Dilip Sardjoe (voorzitter), de directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk en de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad. Over deze ontmoeting is er nagenoeg geen informatie vrijgegeven. Bij de circa 700 werknemers van Suralco en contractors heerst er veel onzekerheid over de situatie.
President Desi Bouterse heeft bij zijn jaarrede op 1 oktober in De Nationale Assemblee de opdracht gegeven om de sector te behouden. Het staatshoofd is van mening dat Suralco moet kunnen doordraaien onder supervisie van Suriname. Suriname wil de energiecentrale Brokopondo, welke deel uitmaakt van de onderhandelingen, in eigen beheer krijgen, zodra Alcoa uit Suriname vertrekt.
Nagegaan wordt hoe een overeenstemming bereikt kan worden om de ruim negentigjarige relatie tussen Suriname en Alcoa in een win-win situatie te sluiten.