De grootste uitdaging voor de moslims wereldwijd is nog steeds de werkelijke boodschap van de Islam te propageren en in praktijk te brengen te weten dat de Islam geen geloof is van terreur, maar van rust en vrede zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken (Biza) in zijn toespraak aan de vooravond van het Ied-ul-Fitr feest.
In dit verband moeten de aanslagen van de afgelopen periode op belijders van Christelijke denominaties in Sri Lanka en diverse Afrikaanse landen in naam van de Islam krachtig worden veroordelen geeft hij verder aan. De Islam is geen geloof van vernietiging, maar van ontwikkeling en welvaart en welzijn voorstaat. De Islam is geen geloof van één ras, maar voor de gehele mensheid.
De minister gaf verder aan dat de vastenmaand voor de moslim zeker ook een maand is van zelfreflectie en bezinning. Want de islamitische gemeenschap is in de afgelopen periode zowel nationaal als internationaal voor vele andere uitdagingen komen te staan. Meer dan ooit zullen de moslims de vastenmaand en het Ied-ul-Fitr feest moeten aangrijpen om de boodschap van vrede en naastenliefde tot uitdrukking te brengen. “Deze periode geeft ons allen dan ook de inspiratie om eveneens te werken aan de geestelijke en morele verheffing van het Surinaamse volk”, zegt hij.
Het Ied-ul-Fitr feest, meer bekend als het suikerfeest, wordt overal ter wereld door moslims en veelal samen met niet-moslims gevierd. Het feest legt de nadruk op de vreugde en blijdschap die de moslims beleven doordat ze Gods zegeningen hebben mogen verkrijgen vanwege het vasten. Het was ongetwijfeld een maand van bezinning, reiniging, geduld, doorzetting, verdraagzaamheid, tolerantie, liefdadigheid en verbroedering.
In de maand Ramadan worden gelovigen aangespoord om extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig te zijn in een sfeer waarbij eenheid, solidariteit en saamhorigheid van de mensheid centraal staan: vorming van de mens met het positieve, in lichaam en geest. Fundamenteel bij het vasten is dat de Islam de mens leert om zijn begeerten en lusten te beheersen. De vastende wordt ook discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing bijgebracht. Bovenal versterkt het vasten het inlevingsvermogen in de dagelijkse situatie van de armen en de hongerlijdenden. Het resultaat van deze beleving is dat het respect voor de medemens en alle andere schepselen van God toeneemt. Door het vasten kan men zich een reële voorstelling maken van de situatie van de hongerlijdenden, waardoor men gestimuleerd en geprikkeld wordt om te geven, om de behoeftigen bij te staan.
Foto: Archief LPM