De VHP-jongerenraad maakt zich enorm zorgen over de toename aan geweld tegenover d jeugd. De afgelopen periode is zij opgeschrikt geworden door de verschillende incidenten van overvallen op voj Hockey en OS Mastklimmen. De situatie was van dien aard dat vanwege de onveilige situatie deze scholen en nabije scholen hun deuren dicht hielen alleen om geen risico te nemen. De situatie is enigszins wel aan het normaliseren gezien nu beveiliging aanwezig is op de scholen. Echter, neemt dit niet weg dat deze jongeren in vrees en angst leven dat ze buiten de schooldeuren beroofd kunnen worden.

“Op school ben je veilig.” Met de recente gevallen is deze gedachte en veronderstelling nu niet meer aan de orde want ook de leerkrachten zijn nu slachtoffers van roofovervallen. De VHP-jongerenraad pleit er voor dat deze kwestie op de verschillende scholen landelijk bespreekbaar wordt gemaakt zodat er awareness gecreerd wordt onder de leerlingen en studenten geeft voorzitter van de VHP-jongerenraad, Karishma Mathoera, te kennen. Ook moeten ze de nodige richtlijnen worden gegeven hoe te handelen in zulke situaties.

Jongeren doen andere jongeren kwaad

Een ander geval dat de raad bezighoudt, is de verkrachtingszaak van een dertienjarige meisje die is komen te overlijden. Zelf zijn de jongeren van de raad diep geschokt bij het vernemen van dit geval. Ze kunnen zich niet indenken hoeveel leed dit met zich meebrengt voor de familie. De raad hoopt dat de daders berecht worden voor deze gruwelijke daad. Wanneer er echter naar de leeftijden van de daders wordt gekeken is volgens Mathoera duidelijk te merken dat het om jongens gaat in de leeftijd van 14 jaar tot en met 18 jaar. Dit baart haar en de overige leden van de raad zorgen omdat het jongeren zijn een ander jeugdige kwaad heeft gedaan. Hiertegen moet er wat gedaan worden om te voorkomen dat jongeren onderling het als normaal gaan beschouwen om geweld tegen elkaar te plegen en dat niet OK is om aan het lijf van een ander te komen wanneer zij dat niet willen. Eveneens moet dit onderwerp besproken worden op de diverse scholen. Ook stelt de raad voor om tijdens de LO lessen de jongeren self defense technieken worden aangeleerd.

Stop discriminatie en pesterij

De jongerenraad heeft eveneens geen woorden voor dat een leerling van de Lyceum 1 zelfmoord heeft gepleegd omdat hij gepest werd vanwege zijn seksualiteit. Het pesten en discrimineren van personen vanwege hun seksuele geaard, huidskleur, geloof en etniciteit keurt de raad af. Mathoera geeft aan dat geen enkel persoon door discriminatie en pesterij zover gedreven mag worden om zelfmoord te plegen. Een ieder moet geaccepteerd worden zoals ze zijn. De VHP-jongerenraad zal een ‘anti online bullying ‘campagne starten op sociale media. Ze zullen starten met het aanmaken van een Facebookpagina waar er verschillende richtlijnen en tips gegeven zal worden hoe er met pesten en discriminatie kan worden omgegaan. Ook vindt de VHP-jongerenraad dat jongeren onderling het niet moeten tolereren dat andere jongeren gepest worden. “Laat je stem horen en zeg dat het niet OK is om te pesten”, zegt Mathoera. Scholen moeten volgens haar een sociaal maatschappelijke werkster hebben waar jeugdigen naartoe kunnen wanneer ze te kampen hebben met aspecten als pesterij of een probleem bespreekbaar willen maken.

Foto: VHP

Comentar

Comentar