Vanaf de invoering van de algemene basiszorgverzekering van de overheid moet er voor enkele medicamenten, die vroeger gratis waren, betaald worden. Dit is reeds het geval bij Self Reliance, de verzekeringsmaatschappij die voor de overheid de verzekering verzorgt. Volgens de voorzitter van de Vereniging van Apothekers (VAS), Irvin Jong A Liem, moet een domino-effect niet uitgesloten worden.
“Self Reliance heeft een herziene medische klapper (lijst van medicamenten die gratis worden verstrekt aan klanten) samengesteld. Hierdoor is de status van een aantal medicamenten veranderd”, geeft Jong A Liem aan.
“Enkele middelen zijn uit de klapper gehaald en een aantal hebben de status van ‘machtigingsmiddel’ gekregen. Dit betekent dat eerst toestemming van de verzekeringsmaatschappij moet worden verkregen om het te mogen verstrekken. Het gevolg kan zijn dat mensen voor medicijnen, die ze eerst vergoed kregen, nu moeten betalen”, aldus Jong A Liem. Naar zijn zeggen is de kans groot dat de andere verzekeringsmaatschappijen ook zullen beslissen hun medische klappers aan te passen. Sommige patiënten zijn onaangenaam verrast door de wijzigingen.
Miriam Naarendorp, hoofd Farmaceutische Inspectie van het ministerie van Volksgezondheid, reageert op vragen van de Ware Tijd dat de meeste verzekeringsmaatschappijen zich wel houden aan de door de overheid aangedragen ‘nationale medische klapper’. Sommige bedrijven hebben de lijst zelfs uitgebreid om hun klanten effectiever tegemoet te komen. De maatschappijen zijn echter niet verplicht zich te houden aan het overheidsvoorstel en zijn volgens haar binnen hun recht om aanpassingen te plegen aan hun eigen lijst van medicamenten die zij vergoeden.