Volgens Marthelise Eersel, directeur van het ministerie van Volksgezondheid, is de vraag naar medische specialisten toegenomen. Het betreft volgens Eersel om onder andere kanker-, hart- en vaatspecialisten en nierdeskundigen. Ze geeft aan dat de behoefte ontstaat door onder meer de spreiding van de zorg naar de rurale gebieden.
“Momenteel zijn veertig artsen in opleiding tot specialist, van wie een deel binnen één tot twee jaar afstudeert.”
Naast topspecialisten is er ook een enorme vraag naar zaalartsen voor de ziekenhuizen en de Spoedeisende Hulp (SEH). Alleen al voor de wachtdienstregeling bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo zijn ruim 25 zaal- en SEH-artsen nodig zijn om het tekort op te heffen. Ook bij de Spoedeisende afdeling van het Sint Vincentius Ziekenhuis is er een tekort aan gespecialiseerd kader. Dit tekort wordt thans opgevangen door onder meer Nederlandse en Filippijnse artsen. “Het aantal specialisten in opleiding is in de afgelopen vijf jaar flink opgevoerd, om het tekort dat door onder andere vergrijzing dreigt te ontstaan, op te heffen.”
Momenteel telt Suriname ongeveer 280 huisartsen, 120 medisch specialisten en veertig overige artsen. In 2014 zijn weer tien Filippijnse medici aangetrokken voor de ziekenhuizen. Naar zeggen van Eersel is het aantrekken van meer Filippijnse artsen, onder wie specialisten, nodig om het huidige tekort aan te vullen. Daarnaast ook ten behoeve van de ziekenhuizen die in Albina en Wanica worden opgezet.