Binnenkort kunnen conflicten behalve aan de ‘groene’ tafel ook aan de ‘blauwe’ tafel opgelost worden. Deskundigen op een bepaald gebied, de zogenaamde ‘arbiters’ kunnen geschillen oplossen door een oordeel te vellen over het betreffend geschil en door bemiddeling oftewel ‘mediation’ kunnen conflicterende partijen zelf tot een werkbare oplossing komen.
Na een winterslaap van bijkans 20 jaren is het Surinaamse Arbitrage Instituut (SAI) vanaf maandag 4 augustus weer actief. De SAI gaat een samenwerking aan met het Nederlandse Arbitrage Instituut (NAI). Het belang van een arbitragesysteem werd kort voor de ondertekening van de overeenkomst in Corner House aan de Waterkant, door Riem Jan Tjittes van de Vrije Universiteit Amsterdam uiteengezet. Tjittes: “Over heel de wereld wordt dit systeem als alternatief voor de normale rechtsgang toegepast. Het is niet alleen flexibeler, maar het bespaart de conflicterende partijen veel tijd en moeite.” Indien de conflicterende partijen kiezen voor ‘mediation’ kost het hen ook veel minder. De vonnissen uitgesproken door de particuliere rechter hebben evenveel waarde als die uitgesproken door de overheidsrechter.
Waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, geeft aan dat deze methode van geschillenbeslechting de ontwikkeling van het land ten goede kan komen alsook het investeringsklimaat aantrekkelijker kan maken. . “Daarnaast zal de druk op de overheidsrechter en de rechterlijke organisatie afnemen met alle positieve gevolgen van dien,” aldus Rasoelbaks. Volgens hem zijn er nog te weinig rechters in Suriname om rechtszaken sneller af te ronden.
De voorzitter van SAI, Ferdinand Welzijn, kijkt uit naar een hechte samenwerking tussen alle organisaties die met rechtspleging te maken hebben. “Dit is een andere manier om conflicten op te lossen. Wij gaan hard werken om de opgewekte verwachtingen waar te maken.”