Vanaf 1 november 2019 zal er een verbod gelden op het gebruik van styrofoam. De nadruk zal gelegd worden op styrofoam die in de horeca gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme heeft een importverbod voor styrofoam ingevoerd. Dit import verbod is per 1 mei 2019 ingegaan na overleg met relevante stakeholders.
Het importverbod geldt voor etensbakjes, borden, drinkbekers, vlees- en groententrays, en piepschuim dat vervaardigd is uit geëxpandeerde kunststof (styrofoam). Per 1 november 2019 zal het algehele verbod op het gebruik van styrofoam van kracht worden binnen de voedselindustrie. De import en het gebruik van styrofoam die niet direct voor consumptieve doeleinden is bestemd, zoals koelboxen voor koeling van groenten, fruit en vis ten behoeve van de productie en export is nog toegestaan. De import van styrofoam ten behoeve van voornoemde doeleinden, zal door het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme vergunningplichtig gesteld worden.
Het duurt onder optimale omstandigheden ongeveer 500 jaar voor styrofoam om af te breken, maar de meeste soorten styrofoam die gebruikt worden, breken nooit helemaal af. Verder veroorzaakt de willekeurige dumping van styrofoam niet alleen vervuiling, maar zorgt ook voor verstopte waterwegen die tot ernstige overstromingen kunnen leiden.
Jamaica, Belize, Bahama’s, Barbados, Costa Rica, Granada en Trinidad & Tobago hebben reeds de import van polystyreen, verboden. HI&T is nu in proces voor de uitbanning van éénmalig bruikbare “foambakjes”.