De Centrale Bank van Suriname geeft in haar halfjaarrapport van 2013 aan dat er ten opzichte van 2012 een afname is in de bauxietproductie gedurende 2013 en wel met 3.3 procent. Eveneens nam de productie van aluinaarde af, en wel met 0.8 procent.
In tegenstelling tot de afnemende productie, nam het exportvolume van aluinaarde juist toe met 7,8 procent, voornamelijk uit voorraden. Volgens de bank probeerden exporteurs te profiteren van de bescheiden verhoging van de exportprijs van aluinaarde. De exportwaarde van aluinaarde steeg als gevolg hiervan met 9,9 procent. De totale export van aluinaarde in 2013 was 1150 ton.
Vanwege een wereldwijd aanbodoverschot van aluinaarde en een verminderde vraag blijft de moederbank vooralsnog pessimistisch betreffende de vooruitzichten voor aluinaarde op de korte termijn. Door de prijsdalingen op de Shanghai Futures Exchange en de London Metal Exchange (LME) én een zwakke yuan zijn belangrijke kopers uit de markt weggetrokken.
Sinds Alcoa, moedermaatschappij van Suralco, enige tijd terug aan de bel trok betreffende de problemen met de operaties in Suriname, wordt met de regering intensief onderhandeld over de voortgang en het behoud van Suralco voor de Surinaamse economie. De regering overweegt serieus de bauxietoperaties van de bauxietmultinational over te nemen. Dat betekent dat de Staat Suriname alle bezittingen van Suralco, inclusief de waterkrachtcentrale en de andere activiteiten overneemt. Uit prognoses blijkt dat er voor nog 1 jaar aan winbare bauxietreserves in de huidige wingebieden aanwezig is. Bij een eventuele overname van Suralco zal het Bakhuysgebergte geëxploiteerd worden en zullen de bauxietreserves aldaar in ontwikkeling worden gebracht.