Dagelijks rukt het Korps Brandweer Suriname gemiddeld 30 keer uit voor vuil- en bosbranden. Grasbranden kunnen spontaan ontstaan maar de meeste gras- en vuilverbrandingen zijn echter te wijten aan on- of bewust menselijk handelen.
Suriname zit momenteel in de kleine droge tijd. De aanhoudende hitte en droogte kan volgens de meteorologische dienst nog enkele dagen aanhouden. Doordat aan dit seizoen een verhoogd risico van brandgevaar is gekoppeld, wordt de brandweerzorg vaker aangesproken. Door de frequente meldingen van dit karakter is het KBS niet altijd in staat om ‘multi’ simultaan op te treden. Eén van trekkers van de tank met bluswater was gisteren door een technisch probleem voor enkele uren niet te gebruiken, waardoor de druk op de ‘zorg’ werd vergroot.
Het KBS geeft ten overvloede in herinnering, dat het stichten van vuil- of grasbranden, bij wet verboden is. Dit onmaatschappelijk gedrag heeft een schadelijk effect op het milieu in met name de woonwijken. Het verbranden van gras en vuil heeft meerdere aspecten dan brandveiligheid alleen, waaronder gezondheid, milieu en verkeersveiligheid. Het KBS doet een beroep op eenieder om geen vuil of gras te verbranden en degenen die dat doen te overtuigen het na te laten. Bij het ontdekken hiervan wordt gevraagd om gelijk de brandweer te bellen op het nummer 110 of de dichtstbijzijnde brandweerpost in uw omgeving, ook al ondervindt u op dat moment geen directe overlast. Als het gaat om
‘veelplegers’, bijvoorbeeld buurtbewoners die zich veelvuldig hieraan schuldig maken, wordt aangeraden om zoveel als mogelijk de politie te bellen.
Op kampeerders, recreanten, vissers en jagers wordt een dringend beroep gedaan, verantwoord om te gaan met de natuur. Minimaal drie meter rondom vuurplekken moet schoon en geheel vrij van begroeiingenstrooisel, gehouden worden om loopvuur te voorkomen. Ook moet vermeden worden om te koken onder bomen en moet men letten op laaghangende, dorre takken. “Wees alert en houdt altijd een emmer met 20 liter water gereed.” Het KBS drukt op het hart dat de plek tenminste op dezelfde manier achter gelaten moet worden zoals die is aangetroffen en als het kan zelfs netter.
Foto: Archief