spot_img
spot_img

President Bouterse bekrachtigt Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren

De onlangs in De Nationale Assemblee aangenomen Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is door de president van Suriname Desi Bouterse bekrachtigd.

Atualizado há

Deze wet zal door het ministerie van Binnenlandse Zaken hierna afgekondigd worden en dan in het Staatsblad van de Republiek Suriname opgenomen. De wet houdt in dat er geen cash valuta transacties binnen Suriname mogen worden gedaan. De bedoeling is dat de vraag naar cash dollars stopt of met deze maatregel behoorlijk omlaag gaat. De gewone burger zonder valuta rekening op de bank hoeft dus voor niemand valuta te gaan zoeken.

Girale valuta transacties mogen wel. Dus van de ene valuta bankrekening naar de andere mag wel worden overgemaakt. Iedereen mag zijn valuta houden. De regering neemt geen dollars of euro’s van niemand. Iedereen mag zijn valuta die op de bank zijn, gewoon gebruiken om noodzakelijke valuta betalingen in het buitenland te doen via de valuta bankrekening. U mag uw valuta lichten. Als u bijvoorbeeld op reis wil gaan. Let op: u mag het niet in Suriname gebruiken. U mag het alleen wisselen in SRD als u in Suriname betalingen ermee wil doen. U kunt het bij opname direct wisselen in SRD bij uw bank als u wilt. U kunt het ook bij een cambio wisselen. De koers wordt door de centrale bank bepaald.

Cambio’s mogen geen valuta verkopen, alleen kopen. De valuta moeten ze binnen twee werkdagen aan de Centrale Bank verkopen. Ze mogen aan niemand anders dan aan de centrale bank verkopen. Ze krijgen daarvoor een marge, dus een vaste winst. Contracten in valuta waarbij u cash betaalt moeten uiterlijk een maand na afkondiging van de wet, in SRD worden omgezet. De geldende bank koers wordt daarvoor gebruikt.

Als u geen valuta rekening heeft mag u toch via de bank geld overmaken naar het buitenland, voor studie, medische doeleinden, als u de plicht heeft voor iemand te zorgen die in het buitenland woont of als u een credit card heeft die moet worden aangezuiverd. Als u geen valuta rekening heeft mag u op vertoon van uw ticket bij de banken valuta kopen om op reis te gaan. Tot welk bedrag, dat zal door de centrale bank en de banken worden vastgesteld.

Foto: NII

Laat je reactie achter.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: