spot_img
spot_img

Wapensmokkel vooral uit Frans-Guyana

Atualizado há

- Publicidade -

“We zijn bezorgd om de toename van het gebruik van vuurwapens bij overvallen. Maar dat is geen reden om in paniek te zijn. Het is juist alle reden om de zaak aan te pakken, heel alert te zijn en de politie te steunen bij de aanpak van de criminaliteit.” Dit zei korpschef Humphrey Tjien Liep Shie vrijdag 21 november tijdens een presentatie over de criminaliteit. De wapens die worden gebruikt bij berovingen komen, komen volgens hem vaak uit Frans-Guyana.

 

Terwijl er aan de ene kant middels cijfers is aangegeven dat de criminaliteit in het algemeen daalt, is er aan de andere kant, middels statistieken, aangetoond dat er een toename is van gewapende overvallen. De statistieken betreffen geregistreerde gevallen tot en met de 47ste week van 2014. Dankzij meer maatregelen van politiezijde, is het gelukt het aantal berovingen terug te brengen en stabiel te houden. Ook de ‘Tiplijn’ op het nummer 179 heeft daarbij flink bijgedragen, zegt Tjin Liep Shie.“Met tips uit de samenleving hebben wij heel wat wapens in beslag genomen en verdachten in beeld gebracht.” Het betreft veelal gesmokkelde of gestolen wapens.

- Publicidade -

 

“De wapens komen voornamelijk uit Frans-Guyana,” meldt de korpschef. “Het is vanwege de wet daar dat ze makkelijker aan wapens kunnen komen. Die worden bewerkt en gesmokkeld naar hier en worden ingezet bij overvallen.” Langs de Oost-Westverbinding zijn er daarom nu meer controleposten en wordt er strenger onderzoek gedaan. Naar zeggen van Tjin Liep Shie heeft de wapensmokkel de aandacht van de beide overheden nodig. Op regeringsniveau met de Fransen zal moeten worden onderhandeld om de wapensmokkel tegen te gaan.

 

“Helaas is het zo dat in vrijwel alle gevallen, waarbij wapens via de oostgrens binnenkomen, de wapens gewoon gekocht zijn in de wapenhandel daar. We zouden het zeer op prijs stellen als wij vooraf op de hoogte werden gesteld van wapenaankopen en dat het tuig via een gecontroleerd systeem Suriname binnenkomt.” Hierdoor zijn wapens en wapeneigenaren makkelijker te identificeren. “Let wel, er zijn andere manieren van wapensmokkel maar dit is een belangrijke bron van illegale wapens in ons land.”

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: