De voorzitter van de coöperatie van Nickeriaanse vissers, Abas Noredjo, heeft tijdens het bezoek van minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verschillende probleempunten aangekaart. De visserijsector van Nickerie ziet graag  dat een beheersorgaan wordt geïnstalleerd voor het Bigipan gebied zodat daar betere controle plaatsvindt. Ook kaart de coöperatie aan dat er een  gebrek is van ijs- en koel faciliteiten voor visverkopers op de markt van Nickerie.

De veiligheid van de vissers op de binnen en buiten wateren   moet eveneens gegarandeerd worden. De vissersbevolking van Nickerie kijkt uit naar de uitgifte van de visvergunningen voor het jaar 2019. Minister Parmessar heeft op zijn beurt zijn zorgpunten, zoals het hebben van meerdere boten op een vergunning, overbevissing in de Surinaamse wateren en het wegdragen van vis door Surinamers en buitenlanders geuit.

De minister vond het nodig om ook met de vissers in Nickerie van gedachten te wisselen over het beleid van het ministerie, de problemen waarmee de sector kampt. Ook werd meteen gesproken  hoe een oplossing te vinden voor deze problemen. Parmessar zegt op korte termijn met zijn collega van ROGB om de tafel te willen gaan voor de implementatie van een beheerorgaan voor de Bigipan waarin de vissector zeker vertegenwoordigd zal zijn. Met het aantrekken en opleiden van de visserijcontroleurs en de op korte termijn verplichte vessel monitoring systems op alle SK en andere vissersboten, hoopt de bewindsman de controle op de wateren te voeren. Hij riep ook de sector op ongeoorloofde handelingen te rapporteren.

De bewindsman moedigt de sector aan om zelf plannen te schrijven voor de opzet van een ijsunit waarbij middelen kunnen worden aangevraagd bij de Nationale Ontwikkeling Bank (NOB). Met betrekking tot het mini visserij centrum is de bewindsman van mening dat het ministerie de afgelopen jaren te kort is geschoten in de controle op het beheer van de aan de organisaties toevertrouwde faciliteiten. Parmessar zegt te streven naar een efficiëntere afhandeling bij vernieuwing van bestaande visvergunningen. Er komt met betrekking tot het vergunningenbeleid een totale evaluatie en inventarisatie waardoor er voor 2020 geen nieuwe aanvragen zullen worden geaccepteerd. Voor wat betreft het wegdragen van vis, vooral door eigen landgenoten, zullen de regels strenger worden toegepast.

Comentar

Comentar