spot_img
spot_img

Verplicht vaderschapverlof 8 dagen treed in werking op 18 september

Atualizado há

In de Wet Arbeidsbescherming Gezin dat in werking treedt op 18 september 2019 hebben vaders  recht op minimaal 7 tot 8 dagen vaderschapsverlof. Dit verlof is wettelijk ingevoerd om de rol die vaders tot nu vervullen in het gezin te vergroten. Wereldwijd is gebleken dat het vaderschapsverlof ervoor heeft gezorgd dat vaders beter in staat zijn om gezinsverantwoordelijkheid te dragen. De introductie van het vaderschapsverlof in Suriname moet de traditionele kijk op de rolverdeling tussen mannen en vrouwen doorbreken.

Het gaat in deze om de dag van de bevalling van zijn partner of vrouw, drie (3) werkdagen aansluitend op de dag van de bevalling, twee (2) werkdagen onmiddellijk na verloop van het bevallingsverlof van zijn vrouw en twee (2) werkdagen die hij dient op te nemen in de eerste 4 maanden na de bevalling. In totaal 8 dagen, tenzij de dag van de bevalling op een niet-werkdag valt.

De rol van de vader wordt groter wanneer de moeder tijdens het bevallingsverlof door ziekte of hospitalisatie niet in staat zal zijn om het geboren kind te verzorgen. Dit zal ook het geval zijn als de moeder komt te overlijden tijdens of direct na de bevalling. In deze gevallen zal de vader de fysieke zorg van het kind op zich moeten nemen. Dat zal volgens de jurist betekenen dat de vader in aanmerking komt voor bijzonder verlof gelijk aan het bevallingsverlof of het resterend deel daarvan. Indien er geen vader in beeld is, kan een naast familielid in aanmerking komen voor dit bijzonder verlof. De betaling van dit verlof zal geschieden door het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof dat nog operationeel moet worden gemaakt.

- Publicidade -

Na operationalisering van het fonds wordt een aanvang gemaakt met betaling van het vaderschapsverlof en het bijzonder verlof. Dit zal samengaan met de verplichte maandelijkse financiële bijdragen die zowel werkgevers als werknemers dienen bij te dragen aan het fonds. Het fonds dat naar verwachting medio november operationeel zal zijn, zal tijdig de ingangsdatum van de eerste verplichte bijdragen van zowel werkgevers als werknemers en de ingangsdatum voor het doen van aanvragen voor vergoeding bekendmaken.

Foto: LPM

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App