Op de zitting van woensdag 26 november hebben de nabestaanden van de Decembermoorden uitstel gekregen van de Krijgsraad om een schadeclaim in te dienen. Aanvankelijk zou dit woensdag 26 november reeds geschieden tijdens de voortzetting van het Decemberstrafproces, echter is het op verzoek van de nabestaanden verschoven naar 2 februari 2015.

 

Publicidade

De advocaten Hugo Essed, Stanley Marica en Marja Vos deden het verzoek kwam. President Cynthia Valstein-Montnor van de Krijgsraad hield er bij haar besluit rekening mee dat de nabestaanden nog niet over het vonnis van de laatste zitting beschikten.

 

De advocaten zijn verder van mening dat de Krijgsraad het standpunt over de voortzetting van de strafprocessen tegen de verschillende verdachten moet verduidelijken. Volgens hun komen de verdachten namelijk ook na de wijziging van de Amnestiewet in 2012 niet in aanmerking voor amnestie. Tevens blijven de advocaten bij hun standpunt dat de wijziging van de Amnestiewet in strijd is met de Grondwet en met het Amerikaans Verdrag inzake de Rechten van de Mens. President Cynthia Valstein-Montnor van de Krijgsraad ging echter niet in op deze punten.

 

Het advocatentrio is van mening dat ook de zaak tegen de andere verdachten, net als tegen de verdachte Edgar Ritfeld, voortgang moet vinden. Ook vinden zij het nog steeds onterecht dat de nabestaanden niet ontvankelijk verklaard zijn om zich te uiten in de geschorste behandeling van de strafzaken tegen de overige verdachten.

 

Comentar

Comentar