De handen goed wassen, zorgvuldig hoesten en niezen én het gebruik van wegwerpdoekjes, zijn doelmatige handelingen, die de gemeenschap in acht dient te nemen om zichzelf te beschermen tegen virussen en ook ervoor te zorgen dat die virussen zich niet verspreiden. Dit benadrukt Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid.

De awareness over het coronavirus wordt wereldwijd verspreid en in Suriname is ook het ministerie van Volksgezondheid alert. Het virus komt oorspronkelijk voor bij dieren, maar blijkt te zijn overgedragen van dier op mens. Het virus vertoont gelijkenissen met het SARS- en MERS-virus, die in het verleden ook dodelijke slachtoffers hebben geëist. SARS, MERS en 2019-nCoV kunnen dodelijke longontstekingen veroorzaken.

Directeur Jessurun zegt dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) reeds richtlijnen, met betrekking tot het virus heeft gegeven. Hier vallen onder meer internationale gezondheidsvoorschriften en voorschriften voor gezondheidsfunctionarissen op havens. Het ministerie van Volksgezondheid heeft al een plan van aanpak opgesteld, dat ingaat bij een eventuele melding van een vermoedelijk geval van besmetting uit een hoog risicogebied. Deze melding geschiedt via een internationaal digitaal systeem waartoe alle havens toegang hebben.

Publicidade

Alle controlerende en medische autoriteiten hebben de protocollen gehad, met betrekking tot het coronavirus. Daarnaast dient ook het volk uitbraak van ziektes te voorkomen. Het is van belang dat mensen zichzelf beschermen om daardoor het verder verspreiden van virussen voorkomen. Goed schoon wassen van de handen met zeep of desinfecteren, wordt al jaren gestimuleerd. Het ministerie adviseert ook een hoest- en niesetiket of een wegwerpdoekje in plaats van een zakdoek. Geconstateerd is dat het virus in wildvlees voorkomt, terwijl ook nog wordt onderzocht of het voorkomt in vleermuizen- of slangenvlees. De officiële melding hierover wordt gedeeld met de gemeenschap.

Recentelijk is via social media ervan gemaakt, als zouden personen in Suriname besmet zijn met het virus. Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze meldingen intussen tegengesproken en zal acties ondernemen tegen degenen die hiermee onrust willen zaaien.

Foto: LPM News

Laat je reactie achter.

Comentar

Comentar