Op zaterdag 13 december hebben dertig Surinaamse kunstenaars een ‘Giant Painting’ van 15 meter gemaakt. De ‘Giant Paintng’ komt te hangen in de vertrekhal op de Johan Adolf Pengel Internationale Luchthaven te Zanderij. “Het is een geschenk van ons aan de gemeenschap”, aldus Kit-Ling Tjon Pian Gi, van de Federation of Visual Artists in Suriname (FVAS).

 

Publicidade

Drie hoofdthema’s namelijk cultuur, natuur en (historische) binnenstad zijn door vijf groepen van elk zes kunstenaars uitgewerkt. “Eenieder was vrij om naar eigen inzicht en creativiteit te schilderen”, geeft FVAS-voorzitter George Struikelblok aan. De kunstenaars hebben met alle kleuren van de regenboog zich flink uitgeleefd. Onder meer een reuze toekan, blauwe vlinder, dansende Surinamers, I Love Su ingeschilderd met religieuze gebouw zijn door hen op het canvas gezet. FVAS-erelid Erwin de Vries heeft op het laatst ook zijn penseel door de verf gehaald, waarmee hij binnen minder dan tien minuten een abstracte naakte vrouw schetste.

 

In 1997 hebbeb 16 leden van het Kunstenaars Collectief (voorloper FVAS) ook een immens groot schilderij geplaatst in de buitengang van de vertrekhal. “Het was een Surifesta I project”, herinnert Tjon Pian Gi zich. Aangezien het schilderij op multiplex was gemaakt is het door de jaren heen beschadigd door de zwetende muur. De Surinam Airways vroeg om toen voor restauratie, maar de FVAS wilde iets nieuw. Nu, na 17 jaren is het idee weer opgepakt als een Surifesta-project. Het kunstwerk krijgt nog een houtenlijst. De plaatsing in de vertrekhal zal voor de kerstdagen gebeuren, zegt Guno Stekkel director Ground Operations. “Suriname ’s beste en topkunstenaars hebben hieraan gewerkt.”

 

De kunstenaars George Struikelblok, Kit-Ling Tjon Pian Gi, Dorette Kuster, Patrick Tjon Jaw Chong, Dakaya Lenz, Erwin de Vries, Ron Flu, Glenn Fung Loy, Rinaldo Klas, Soeki Irodikromo, Anand Binda, Leo Wong Loi Sing, Jules Brand Flu, Reinier Asmoredjo, August Bohé, Ray Daal, Stanny Handigman, Cliff Rasidin, Ardie Setropawiro, Sri Irodikromo, Manuela Tjin A Soe, Arti Abhelakh André Sontosoemarto, Kim Sontosoemarto, Daniel Djojoatmo, Dhiradj Ramsamoedj, Kurt Nahar, Ranjan Akloe, Leonnie van Eert en Johan Doelradjak hebben aan het doek gewerkt. Op zondag 14 december is het doek te bezichtigen op de sidewalk van ’t Vat, terwijl enkele kunstenaars de ‘final touch’ eraan geven.

Comentar

Comentar