spot_img
spot_img

Rechtstreekse verkiezing president

Atualizado há

- Publicidade -

Woensdag 15 oktober gaf president Bouterse bij de beëdiging van de leden van het Onafhankelijk Kiesbureau  aan dat overwogen moet worden als het staatshoofd in de toekomst rechtstreeks door het volk gekozen kan worden. “De voor- en nadelen, van het laten kiezen van de president door het electoraat, moeten worden overwogen”, aldus Bouterse.

Bij het huidig systeem wordt de president in de Nationale Assemblee gekozen. Als een presidentskandidaat na drie ronden nog geen tweederde van de vereiste stemmen heeft weten te behalen, wordt het staatshoofd in de Verenigde Volksvergadering, bestaande uit DNA-, districtsraads- en ressortraadsleden, bij gewone meerderheid vgekozen.

Volgens Ruth Wijdenbosch,  ondervoorzitter van het parlement moet “de zaak eerst goed bestudeerd worden”. Ze waarschuwt voor het sluipend gevaar van een rechtstreekse verkiezing van de president in een multi-etnische samenleving. “In buurland Guyana werkt een rechtstreekse volkskeus juist averechts omdat het hoogste ambt steeds door één bevolkingsgroep wordt bepaald.” Coalitieleider Ronnie Brunswijk van Abop is van mening dat het volk in een referendum moet bepalen of de president rechtstreeks moet worden gekozen.

- Publicidade -

 

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: