In tegenstelling tot wat justitieminister Edward Belfort beweerde, worden er wel voorbereidingen getroffen voor het verzelfstandigen van de rechterlijke macht. Woensdag 1 oktober toen president Bouterse de begroting van voor het dienstjaar 2015 indiende, bleek dat op de begroting van het ministerie van Justitie en Politie voor het komend jaar de voorbereidingen daartoe zijn opgenomen. De verzelfstandiging van de rechterlijke macht moet volgens de toelichting leiden tot “een transparante, zelfsturende en goed uitgeruste rechterlijke organisatie.”
Zo zal in 2015 een directeur bedrijfsvoering wordt aangenomen. Deken van de Orde van Advocaten, Harish Manorath, is blij met deze belangrijke stap van de regering. Naar zijn zeggen kunnen rechters hierdoor ontlast worden van organisatorische taken, waarmee ze zich thans nog bezighouden. Met een managementteam kunnen rechters zich volledig toeleggen op rechtszaken en vonnissen. Manorath ziet graag een volledige verzelfstandiging van de rechterlijke macht.
Verder is in de begroting wederom opgenomen dat er meer rechters komen en dat ook aan de kwaliteit van de rechtspraak gewerkt zal worden. In de planning staan verder een aantal andere vernieuwingen voor de rechterlijke macht, zoals het omschrijven van werkprocessen, alsook het opzetten van een permanente vertegenwoordiging van het Hof van Justitie in het district Nickerie, van waaruit ook Coronie zal worden bestreken.