spot_img
spot_img

Probleem concessierechten houtsector opgelost

Atualizado há

Met ingang van 1 januari 2015 zullen de concessionarissen niet meer 20 srd per hectare hoeven te betalen maar 5 Srd. Dit zijn de regering en de houtsector het afgelopen weekeind met elkaar overeen gekomen.

 

Aangezien de houtsector de 5 Srd per hectare toch nog te hoog vindt, heeft de regering besloten ook het retributierecht per kubieke meter te verlagen van 6 US Dollar naar 3,95 US Dollar. Hierdoor zullen de concessiehouders die daadwerkelijk hout produceren in staat zijn meer geld te kunnen verdienen waardoor ze ook het concessierecht kunnen betalen. Het retributierecht wordt betaalt zodra de houtproducent het hout uit het bos afvoert.

- Publicidade -

In 2013 besloot de regering, tot ergernis van de houtsector, dat de concessierechten verhoogd werden van 0,05 Srd naar 20 Srd per hectare. Het doel van de drastische verhoging was onder meer om de inkomsten voor de staat te vergroten, en om speculanten die houtconcessies aanvragen zonder er daadwerkelijk hout op te willen produceren, moeten ontmoedigen.

Vanaf 2013 heeft de houtsector zich tegen deze maatregel verzet en gevraagd om aanpassing. Andre Soeltaansingh, voorzitter van de Algemene Surinaamse Hout Unie (Ahsu), die tevreden is met het resultaat zegt: “Ik ben vooral blij voor de republiek Suriname. Deze overeenkomst zorgt voor behoud van vierduizend arbeidsplaatsen, een hogere houtproductie en rust in de samenleving. Door de lagere retributieheffing wordt het lonend meer hout te gaan produceren. En met het extra geld dat de ondernemers verdienen kunnen ze dan die concessierechten betalen.”

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: