spot_img
spot_img

President Ecuador lovend over Suriname

Atualizado há

Op 10 en 11 juni 2015 is de 2de  EU-CELAC Staatshoofden en regeringsleiders Summit gehouden in Brussel, België. Met als thema “Shaping our common future: working together for prosperous, cohesive and sustainable societies for our citizens”.

EU-CELACDe Summit werd voorgezeten door President Rafael Correa van Ecuador als CELAC President 2015-2016 en de EU Presidenten, Donald Tusk van de Europese Raad en Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. De vergadering werd afgesloten met de aanname van de Brussels verklaring, een politieke verklaring “A partnership for the next generation” en het geüpdatet EU-CELAC Aktieplan voor 2015-2017.

De Surinaamse vertegenwoordiging bij de Europese Unie heeft met succes een substantiële bijdrage geleverd aan de inhoud van de slot documenten, waarbij er primair is onderhandelt over de opname van zaken die direct betrekking hebben op de ontwikkeling en het voortbestaan van Suriname. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de kwetsbaarheid van Suriname voor de gevolgen van de klimaatsverandering, het moeilijker toegang hebben tot ontwikkelingsfondsen vanwege onze classificatie als middeninkomen land  en voor een betere samenwerking met de Europese landen die middels zeevaart het risico op milieurampen vergroten.

Naast de tekstonderhandelingen is door de delegatieleider, Ambassadeur  Wilfred Christopher, tijdens de plenaire werksessies een inhoudelijk krachtige officiële toespraak gehouden, die meer dan recht deed aan zijn aankondiging als de vertegenwoordiger van “Suriname a small but big country on the continent”. In zijn toespraak heeft de Ambassadeur vanuit de Surinaamse realiteit een aantal obstakels belicht die de effectiviteit van de bi-regionale  samenwerking tussen de EU en CELAC belemmeren, zoals financieringsmechanismen die niet afgestemd zijn op de ontwikkelingsrealiteit van de CELAC landen en het onvoldoende bieden van ondersteuning in het kader van klimaatsverandering en  daadwerkelijke duurzame ontwikkeling. De Surinaamse delegatie stond onder leiding van Ambassadeur Wilfred Christopher van de Surinaamse Ambassade bij de Europese Unie en bestond verder uit Ambassadeur Reggy Nelson bij Frankrijk, de Charge d ‘Affaires Mw. Redan bij Nederland, de Juridisch Attache, Milton Castelen en de Voorzitter van de Kamer van Koophandel, Henk Naarendorp.

De volgende Summit wordt in de CELAC regio gehouden in het jaar 2017.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: