spot_img
spot_img

Porknokkers blijven liever in de illegale goudwinning

Atualizado há

- Publicidade -

Ofschoon de concessie-aanvragen van porknokkers van Nieuw Koffiekamp al maanden zijn ingewilligd door de overheid, lijkt het erop dat de porknokkers niet geïnteresseerd zijn in de vergunning. De illegale goudzoekers, verenigd in Makamboa, weigeren te vertrekken uit de Romapit van Rosebel Goldmines. Dit beweert Gerold Dompig, manager van de commissie Ordening Goudsector Suriname (OGS). Naar zijn zeggen is de groep goudzoekers in de Romapit al uitgegroeid naar 1500 man.

 

“Wij hebben de goudondernemers persoonlijk meegedeeld dat hun vergunningen in orde zijn, maar ze weigeren die te gaan halen. Ze geven aan dat ze nog geen geld hebben om de kosten van de vergunning te betalen, maar dat is een drogreden”, aldus Dompig. Via een advertentie in de krant heeft de OGS acht leden van Makamboa opgeroepen om hun vergunning te ondertekenen bij de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Aan elke goudondernemer heeft de overheid honderd hectare toegewezen.

- Publicidade -

“Wanneer ik ready ben, zal ik de vergunning gaan afhalen,” zegt de voorzitter van Makamboa, Owen Pryor, die een van de acht goudzoekers is die zijn vergunning moet afhalen. Hij betwijfelt dat de goudvoorkomens in het gebied rendabel zijn.

Volgens Dompig willen enkele van de goudzoekers van twee wallen eten. Aan de ene kant blijven ze goud delven in de Romapit, en aan de andere kant zoeken ze ook goud in het gebied dat hen is toegewezen door de overheid. Door deze situatie waarbij de goudzoekers in de Romapit blijven, wordt Rosebel sterk benadeeld en de Staat krijgt hierdoor minder inkomsten. De OGS- topper is van hogerhand afhankelijk om de illegale goudzoekers te verwijderen.

Op 7 februari 2014  zijn Rosebel, Makamboa en president Desi Bouterse overeen gekomen dat de mensen nog drie maanden goud mocht zoeken in de concessie van Rosebel.

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: