spot_img
spot_img

Oogst zaaizaad gestart bij Adron

Atualizado há

- Publicidade -
 Deze week maakt het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) een begin met de oogst van zaaizaad. Dit seizoen is door het bedrijf 116 hectare origineel-, elite- en eerste nabouwzaad ingezaaid. Op het areaal van Stichting Machinale Landbouw is er, voornamelijk eerste nabouwzaad ingezaaid op 72 hectare en 15 hectare origineel zaad. Door de contractboeren is gezamenlijk 26 hectare origineel zaad ingezaaid, terwijl het Adron 4 hectare elitezaad voor zijn rekening heeft genomen. Een totaal van 18 hectare is er NV Nani ingezaaid.
Waarnemend directeur Soedeshchand Jairam van Adron geeft aan dat het gewas vlot is opgekomen. Ook is het reeds van onkruid ontdaan. Hij betreurt het dat men niet is geslaagd in het creëren van opslag- en droogfaciliteiten, waarmee boeren een veel beter eindproduct zouden kunnen krijgen. “ Voor dit seizoen zal het ons niet meer lukken. Het is wel jammer. Ook de juridische zaken van Prins Bernhardpolder zijn nog niet afgerond”, zegt Jairam.
De juridische afwikkeling van de huurovereenkomst tussen de Sunda Group en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is nog af. Minister Soeresh Algoe hoopte nog dit seizoen te starten met de zaaizaadproductie in de Bernhardpolder. Om de kwaliteit te behouden is Adron er voorstander van dat een landbouwer het product kant en klaar krijgt. Het Adron was van plan het zaaizaad op te schonen, te drogen en te verpakken, zodat de landbouwer het zaad slechts in de grond moet stoppen. De Adron- voorman benadrukt dat het uiteindelijke doel is dat alle landbouwers zaaizaad, tegen een redelijke en betaalbare prijs, bij het Adron kunnen betrekken en daardoor de kwaliteit van de rijst wordt verbeterd. 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: