Mobiel betalingen verrichten is vanaf nu mogelijk door middel van de Uni5pay+ applicatie die geïntroduceerd is geworden. Deze app moet eerst gedownload worden waarna persoon tot persoon overmakingen binnen enkele seconden gepleegd kunnen worden door middel van het scannen van een QR code. De launch hiervan heeft  plaatsgevonden op de zondagmarkt Saoena op de hoek van de Anamoe- en Jozef Israëlstraat.

Suriname is het eerste land in de regio waar betalen via deze methode een feit is. Gardelito Hew A Kee, coördinator E-Government Suriname geeft aan, dat het systeem veilig en betrouwbaar is. Naast de veiligheid van de mobiele telefoon heeft het programma ook een code dat nodig is om in te loggen. Regillio Wirht, directeur van Uni5Pay+ Platform Suriname (UPPS), geeft aan dat het de eerste e-wallet app is in Suriname. ‘’Je portemenee in je telefoon’’ is de slagzin om deze betaalmethode te promoten. Wirht stelt, dat nadat de app is gedownload men zich moet registeren waarna men een password kiest.

De e-wallet is ready om gebruikt te worden, maar die moet eerst voorzien worden van geld. Daarvoor kan men eerst terecht bij de Telesur kantoren. Het aantal verkooppunten zal binnen niet al te lange tijd worden uitgebreid. De directeur roept de samenleving op de berichten via de media te volgen en die app te downloaden. Zowel Android als iOS gebruikers kunnen hiervan profiteren

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën testte de app uit en was tevreden. Volgens hem moet Suriname naar een punt waarbij er minder contant geld circuleert in de samenleving. Een cashvrije samenleving zal nog even duren maar de bewindsman benadrukte de voordelen van dit systeem. Het is veiliger, je ziet direct wat je betaalt en de verkoper heeft zijn geld ook gelijk op zijn rekening. Hoe minder contanten in omloop zijn hoe minder biljetten er gemaakt moeten worden. Het kost ook veel geld om beschadigde biljetten te vervangen, merkt de minister op die Uni5pay+ aanbeveelt aan de samenleving.

Voor de toekomst is deze betaalmethode onder meer zeer handig gelet op de sociale betalingen als AOV en Kinderbijslag die de overheid moet verrichten. Alle hoge kosten voor transport en beveiliging om naar het binnenland te gaan komen hiermee weg te vallen, zei minister Hoefdraad. Ook DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons betaalde via de app en is tevreden met de ontwikkeling.

Foto: NII

Comentar

Comentar