spot_img
spot_img

Nederlandse hulp bij zoektocht vermiste helikopter Suriname

Atualizado há

Nederland is betrokken bij de zoektocht in Suriname naar een helikopter die al sinds de avond van 23 mei vermist wordt. Aan boord waren de piloot van het toestel Donovan van Embricqs (40) en technicus Ryatno Kertodikromo (38). Van Embricqs heeft de Nederlandse nationaliteit.

Het toestel was bijna een maand geleden in donker en bij slecht weer onderweg van het dorpje Sipaliwini in het uiterste zuiden van Suriname naar Paramaribo maar verdween spoorloos. De helikopter bracht stembussen en – biljetten naar afgelegen regio’s voor de Surinaamse verkiezingen.

Nederland bood via de ambassade in Paramaribo al op 27 mei ondersteuning aan, maar die werd door de Surinaamse autoriteiten afgewezen. “Het is gebruikelijk dat Nederland hulp aanbiedt wanneer er een Nederlandse onderdaan is betrokken bij een ongeval of vermissing”, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Waarom Suriname niet meteen op het Nederlandse aanbod heeft gereageerd weet het ministerie niet. “Voorop staat dat de zoekactie naar de helikopter en de piloten de verantwoordelijkheid is van de Surinaamse autoriteiten. Maar de zoekactie heeft nog niet tot resultaat geleid en Suriname heeft nu aan Nederland advies gevraagd op het gebied van search en rescue.”

Intussen zijn deskundigen van het Nederlandse Ministerie van Defensie in gesprek met de Surinaamse rampenbestrijdingsdienst NCCR. Het is nog niet bekend of Nederland manschappen en apparatuur naar Suriname gaat sturen.

Jerry Slijngaard van de NCCR wil niet inhoudelijk reageren, maar bevestigt dat het gebruikelijk is dat zoekacties eerst door het land zelf worden uitgevoerd.

De ouders van de piloot en tien andere familieleden zijn kort na de vermissing naar Suriname afgereisd en wachten wanhopig de ontwikkelingen af. De Nederlandse ambassade staat in nauw contact met hen. “Wij weten ook niet waarom het allemaal zo lang moest duren, maar we zijn erg blij met het aanbod van Nederland”, zegt Winston van Embricqs, de vader van de piloot.

“Los van onze eigen onzekerheid en ons eigen verdriet is het onrechtvaardig dat Donovan zo lang op adequate hulp heeft moeten wachten. Hij is één van Suriname’s meest ervaren piloten en heeft tientallen reddingsvluchten uitgevoerd.”

Ook Jerrell van Embricqs, de eigenaar van het helikopterbedrijf en neef van de piloot, juicht Nederlandse steun van harte toe. “Onze mensen zijn al meteen na de vermissing gaan zoeken. We vliegen elke dag urenlang boven een zwaar bebost gebied dat net zo groot is als Nederland. Wij zoeken met ons blote oog. Speciale apparatuur is een absolute noodzaak en had er al lang moeten zijn.”

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: