spot_img
spot_img

Mercury Free Partnership bij Ministers

Atualizado há

- Publicidade -

Kwik is een vloeibaar metaal. In water wordt het omgezet in methylkwik dat zeer giftig is. Deze giftige vorm hoopt zich op in vissen, vogels en schaaldieren en komt op deze manier in de voedselketenterecht. De kwikdamp die wordt ingeademd is ook zeer gevaarlijk. Hoge kwikniveaus in het lichaam zijn schadelijk voor de hersenen, het hart, de nieren, longen en het afweersysteem van mens en dier van alle leeftijden. Bij ongeboren babies en kleine kinderen wordt het zenuwstelsel, dat zich nog aan het ontwikkelen is, aangetast. Die kinderen krijgen leer-, denk- en bewegingsstoornissen. Sommigen worden kreupel of dood geboren.

 

Studies hebben aangetoond dat de kleinschalige goudwinning de grootste kwikvervuiler is. Voor het winnen van 1 kg goud wordt ongeveer 7 kg kwik in het milieu geloosd. Om gefaseerd kwik uit het milieu te halen hebben Ordening Goudsector Suriname (OGS) en Conservation International Suriname (CISuriname) ruim een jaar geleden The Mercury Free Partnership (MFP) oftewel het Kwikvrij Partnerschap geïnitieerd. In dit partnerschap is het Kabinet van de President van de Republiek Suriname_Nationale Veiligheid de ‘Designated Authority’. Dit geeft aan dat de overheid de doelen van dit partnerschap ondersteunt. De overige leden van dit partnerschap zijn Bureau voor Openbare Gezondheidszorg , NIMOS, WWF-Suriname, en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

- Publicidade -

 

Na de oprichtingsvoorbereidingen en formalisatie heeft het partnerschap zich op woensdag 18 maart geintroduceerd bij enkele ministers en hun vertegenwoordigers, waarvan hun ministeries uit hoofde van de taakstelling met het onderwerp te maken hebben. De introduktie vond plaats in het Perscentrum van het Kabinet van de President. Daarop aansluitend heeft het NIMOS een presentatie gegeven over de Minamata Conventie en de status waarin Suriname zich bevindt met betrekking tot datgene wat deze Conventie verwacht van landen die geratificeerd hebben. Een analyse laat zien dat Suriname reeds delen van deze Conventie uitvoert ondanks het feit dat er nog niet geratificeerd is. Binnenkort zal de medialancering van MFP plaatsvinden bij het groter publiek.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: