spot_img
spot_img

Kostenopbouw belangrijk bij aanpassing stroomtarief

Atualizado há

- Publicidade -

Dat de voorgenomen verhoging van stroomtarieven tijdens de vorige regeerperiode niet is uitgevoerd ligt volgens Gregory Rusland, NPS- voorzitter tevens ex-minister van Natuurlijke Hulpbronnen, aan het feit dat de kostenopbouw van belang is bij een verhoging, welke het hele land zal treffen. Behalve de kostenopbouw is het ook belangrijk dat zowel de effectiviteit als de efficiëntie van processen en uitgaven bij de Energie Bedrijven Suriname geëvalueerd moeten worden.

 

De afgelopen week gaf president Bouterse aan dat de vorige regeringen de koe niet bij de horens durfde te vatten. Deze regring zal het echter wel doen en kondigde een tariefsverhoging aan. Terwijl een deel van het bedrijfsleven een marktconforme prijs zal moeten betalen zullen huishoudens een verhoging krijgen van slechts twee US dollarcent per kilowattuur (kWh). Tijdens zij ministersschap had Rusland een Energie Advies Commissie ingesteld die hem moest adviseren over energie en de tarieven. Hierin hadden onder meer zitting Marc Waaldijk, Robert Ameerali, Lothar Boksteen, en Ruben Yang zat de commissie voor.

- Publicidade -

 

De NPS- voorzitter merktverder op dat bij aanpassing van tarieven de kostenopbouw behalve duidelijk ook transparant moet zijn. Volgens hem moet er rekening gehouden worden met minder draagkrachtigen, aangezien hij van mening is dat het volk niet opgescheept mag worden met tarieven die niet duidelijk onderbouwd zijn. Toen hij de scepter zwaaide op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zijn de noodzakelijke investeringen in de gaten gehouden.

 

Vermeldenswaard is dat het de vorige regering wel gelukt is de energieovereenkomst met Iamgold open te breken. In deze overeenkomst was opgenomen dat Iamgold tot en met 2011 een tarief zou betalen van 7 dollarcent per kWh. Na onderhandelingen is besloten dat het goudbedrijf vanaf 2009 een tarief van 9 dollarcent per kWh betalen. Volgens Rusland had de regering toen vastgehouden aan de tijdsduur van de bestaande overeenkomst tot en met 2011. Hierdoor had de nieuwe regering de gelegenheid om een hoger tarief te gaan bepalen in 2012, wanneer een nieuwe overeenkomst zou moeten worden ondertekend.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: