spot_img
spot_img

Herkeuren motorrij- en voertuigen nu digitaal

Atualizado há

- Publicidade -

Het herkeuren van motorrij- en voertuigen zal na 10 jaar digitaal plaatsvinden. De controle van het herkeuren digitaal met beeld wordt binnen kort een feit. De Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen Suriname (SHMS) zal vanuit haar controlekamer toezicht hebben op alle aanmeldingen van de herkeuring van motorrij- en voertuigen bij alle keuringsinstanties in het land.

Het is bij beschikking vastgesteld dat alle keuringsinstanties in Suriname over een camera moeten beschikken. Er is reeds een succesvolle pilot gedraaid bij twee keuringsinstanties. Het wachten is op de import. Volgens het digitaal systeem zal er bij elke aanmelding van een voertuig automatisch een ‘flit shot’ gemaakt worden, zodat de SHMS in de controlekamer kan zien dat er werkelijk een voertuig zich heeft aangemeld. Het kentekennummer wordt zichtbaar en er komen andere informaties vrij. Indien de te verwachten informatie niet waargenomen kan worden via het digitaal systeem, kan er geen herkeuring plaatsvinden.

Alle eerste technische informatie van voertuigen van de politie wordt aan het systeem gekoppeld van de SHMS. Met deze informatie wordt de controle flexibeler. Mike Naarden zegt dat de SHMS een goede samenwerking heeft met de afdeling Verkeer van het Korps Politie Suriname (KPS). Hij gaf ook mee dat extra aandacht wordt besteed aan de juiste uitrusting van de keuringsinstanties. Hij praat daarbij over de ‘platenbank’ of ‘rollerbank’ waarop de voertuigen gekeurd worden. De SHMS heeft landelijk herschouwing gedaan over alle rembanken en de juiste waarde in het systeem van de stichting geplaatst. Het kan dus niet fout gaan.

- Publicidade -

De controle op het herkeuren vindt nu uitsluitend plaats via steekproef door controleurs van de Stichting Herkeuringen Motorrij- en Voertuigen Suriname (SHMS). De huidige situatie is dat de SHMS de informatie op een scherm te lezen krijgt. De controleurs rukken uit om de fysieke controle bij de keuringsinstanties te doen.

De Surinaamse overheid heeft middels erkenning een deel van haar taak toebedeeld aan de keuringsinstanties. Zij moeten daarbij volgens de geldende wet- en regelgeving voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals de technische uitrusting om in aanmerking te komen voor de erkenning. Vanaf 2008 wordt de vergunning door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme verstrekt en het Ministerie van Justitie en Politie (JusPol) draagt de zorg van de erkenning. Bij de erkenning gaat men na als de geografische locatie strategisch goed ligt. Daarnaast wordt er onder andere ook gekeken naar het parkeren. Er wordt sowieso een bepaald traject gevolgd om aan de erkenning en de vergunning te komen.

De erkenning geeft aan dat de onderneming zich gaat moeten onderwerpen aan een aantal zaken en dat moet getoetst worden. Zodoende heeft Juspol haar werk arm in het leven geroepen. De Stichting Herkeuring Mottorrij- en voertuigen Suriname (SHMS) onder voorzitterschap van  Mike Naarden is belast met het toezicht op de herkeuring.

Foto: Juspol/archief

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: