spot_img
spot_img

Gregory Rusland: Regering plaatst tijdbom onder samenleving

Atualizado há

- Publicidade -

“De regering plaatst een grote tijdbom onder de samenleving door ondanks alles haar wil voor participatie in de Surgold/Newmont goudoperatie door te drukken via Staatsolie. Het is niet haalbaar gebleken voor de regering om rechtstreeks deel te nemen in de goudmijn, waardoor nu onze belangrijkste inkomstenbron in gevaar komt.”

 

Dit zegt de voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS) tevens oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen Gregory Rusland. Naar zijn zeggen is er steeds benadrukt dat de overheid niet in staat is om een operatie van zo een enorme omvang te organiseren en begeleiden. “Nu is deze bewering werkelijkheid gebleken. Dat nu Staatsolie wordt ingezet om NV2, die zal moeten participeren in de goudovereenkomst met New Mont (Surgold), over te nemen, brengt met zich mee dat de regering de druk op het staatsbedrijf verder verhoogt”, aldus de NPS- voorzitter.

- Publicidade -

 

Rusland geeft verder aan dat er de afgelopen jaren een beleid gevoerd is, waarbij Staatsolie heel voorzichtig is beheerd vanuit de Staat om zodoende de olieproductie in Suriname niet in gevaar te brengen en de inkomsten te maximaliseren. Tevens merkt hij op dat Staatsolie meer heeft gedaan dan in eerste instantie de bedoeling was voor de ontwikkeling van ethanol in Wageningen, hetgeen heel veel geld kost. Met de participatie van Staatsolie in de nieuwe goudovereenkomst namens Suriname, zal het bedrijf verantwoordelijk zijn voor het Surinaamse aandeel als stille vennoot in de Surgold operatie.

 

Afnemende ontvangsten

Indien de prijs van goud aantrekt kan de operatie goed aflopen voor Suriname’s oliebedrijf, doch, bij het verslechteren van de situatie in de internationale goudsector, zoals nu het geval is, komen zowel de ontwikkeling van Staatsolie als de inkomsten in gevaar, meent de NPS- topper. Dit betekent dan dat de uitgaven van de Staat onder nog grotere druk komen te staan dan nu het geval is waardoor de overheid nog minder aan haar betaalverplichtingen zal kunnen voldoen.

 

“De overheidsafdrachten van Staatsolie nemen nu reeds af van ruim US$ 295 miljoen in 2013 naar circa 270 miljoen in 2014. Netto zal de overheid nog minder ontvangen, US$ 193 miljoen in 2013 naar US$ 67 miljoen in 2014. Dit vanwege de toename van energieproductie bij EBS en dus grotere olie subsidies vanuit de overheid in 2014 vergeleken met 2013. De overheid betaalt ook de rekening voor de geleverde energie vanuit Staatsolie Power Maatschappij aan de EBS”, aldus de NPS- voorzitter.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: