Er wordt zwaar onderhandeld tussen Suriname en Alcoa betreffende de toekomst van Suralco. Suriname is niet accoord gegaan met het bod van Alcoa inzake overname van de bauxietmaatschappij. Alcoa is thans bezig alle verlieslatende bedrijven af te stoten, en zo ook Suralco. Een eventuele overname van Suralco door Suriname, blijken na studie niet rendabel te zijn.

 

Publicidade

Gebleken is dat de werknemers van Suralco niet voldoende geïnformeerd worden, omdat het voor de leiding ook nog niet duidelijk is wat zal gebeuren. Overname van het bauxietbedrijf, betekent dat er flink geïnvesteerd zal moeten worden. Het grootste probleem is onvoldoende bauxiet op korte termijn. Het Nassaugebied zal niet door Alcoa ontgonnen worden.

 

De waterkrachtcentrale is ook een heet hangijzer. Alcoa wil vertrekken uit Suriname, maar wil de stuwdam wel behouden. Deze is volgens de in 1958 gesloten overeenkomst tot 2033 bezit van Alcoa. Thans bekijken Suriname en Alcoa hoe deze situatie verder afgewikkeld zal worden. Indien Alcoa vertrekt moet onder andere een afkoopregeling van het personeel, pensioen, milieuvraagstukken en ontmanteling van de plant in orde gemaakt worden.

Comentar

Comentar