Ruim veertig gedetineerden verrichten werkzaamheden buiten de strafinrichting in Paramaribo en Para. Spoedig zal dit aantal drastisch toenemen. Het ministerie van Justitie en Politie heeft hiervoor driehonderd elektronische enkelbanden besteld, welke volgens hoofd Delinquentenzorg Paulus Pinas, het eerste kwartaal van dit jaar worden geleverd.

Met de enkelbanden kunnen de gedetineerden in een bepaalde straal gevolgd worden. Pinas geeft aan dat de driehonderd banden voorlopig genoeg zijn, aangezien nog moetblijken of het systeem het gewenste resultaat oplevert. “We hebben gekeken bij andere landen in de regio zoals Cuba en Frans-Guyana waar de enkelbanden gebruikt worden. Ze werken heel goed.”

Publicidade

Het systeem is onderdeel van het resocialisatieplan, welke als doel heeft de penitentiaire inrichting te transformeren tot een correctie- of resocialisatiecentrum. Middels het resocialisatieplan worden de gedetineerden gevormd en getraind, zodat ze na hun gevangenisperiode goed kunnen functioneren in de samenleving. “Volgens het resocialisatieplan zullen de gedetineerden stage lopen bij bedrijven en weekendverlof krijgen. We moeten ze dus goed kunnen volgen.”

Pinas benadrukt evenwel dat voor de invoer van het voor Suriname nieuwe systeem de wet moet worden aangepast. “Dit maakt deel uit van het voorbereidende werk dat we moeten doen.” Slechts de gedetineerden die hun straf bijna hebben uitgezeten of goed gedrag hebben getoond werken buiten.

 

Comentar

Comentar