spot_img
spot_img

Eerste niertransplantatie in Suriname succesvol verlopen

Atualizado há

De eerste niertransplantatie in Suriname heeft op 24 augustus plaatsgevonden in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Een man heeft een nier van hem afgestaan aan zijn vrouw. De operatie is heel succesvol verlopen geeft algemeen directeur van AZP, Claudia Marica-Redan, te kennen vandaag tijdens een persconferentie. De operatie heeft 11 uren geduurd. Volgens de algemeen directeur markeert AZP een historisch moment met deze eerste niertransplantatie.

Foto: LPM

De operatie is verricht geworden door een medisch team van Suriname en Amerika. Het medisch team is mogelijk gemaakt door de George Subraj Foundation die ingekomen is met financiële middelen als technische ondersteuning. Het Surinaams medisch team is al geruime tijd bezig geweest om de nodige training te krijgen van het Amerikaanse team. Commissie Niertransplantatie Suriname heeft eveneens ruimschoots van tevoren de nodige voorbereidingen gedaan om te komen tot dit markant moment. Wanneer dergelijke ingrepen mogelijk worden krijgen de patiënten de kans om een beter leven te leiden geeft Redan te kennen.

Patiënten met nierproblemen moet 3 tot 5 keren in een week gedialyseerd worden. Hierbij komt kijken dat de medische kosten heel hoog kunnen worden. Nieren verwijderen afvalstoffen en water uit het bloed. Werken de nieren niet goed, dan hopen zich teveel afvalstoffen op in het bloed en wordt het lichaam ziek (niervergiftiging). Als de nieren nog voor een deel werken, kunnen medicijnen en een dieet helpen. Als dit niet meer voldoende helpt, dan biedt dialyse een oplossing. Op een kunstmatige manier wordt het te veel aan afvalstoffen en vocht uit het lichaam verwijderd. Een niertransplantatie biedt patiënten met nierproblemen weer een nieuwe kans op leven en het is op de lange baan veel goedkoper dan 8 tot 10 jaar lang dialyseren.

- Publicidade -

Om dit markant moment ast te leggen werd een plakkaat onthuld op de 2de verdieping van het beddenhuis.

Foto/video: Academisch Ziekenhuis Paramaribo Suriname

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App