spot_img
spot_img

Eerste lading padie op weg naar Venezuela

Atualizado há

- Publicidade -

Onder toeziend oog van de ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken werd op zondag 8 maart in Nickerie de eerste boot met 1500 ton padie cargo ingeladen voor export naar Venezuela. Daarvoor hadden de bewindslieden eerst een rumoerige ontmoeting met de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE). De leden beschuldigen voorzitter Bhagwatpersad Ramadhin ervan de informatie niet gedeeld te hebben met de leden, maar voor zichzelf te hebben gehouden. 

 

Minister Algoe geeft aan dat de regering niet praat met individuele exporteurs. Er is dus gesproken met het bestuur van de VRE. Volgens de bewindsman zal binnen de Petro Caribe-overeenkomst US$ 360 per ton betaald worden voor de padie, hetgeen ver boven de wereldmarktprijs is. “Onderling moeten de leden hun problemen oplossen. Er is veel inzet geweest van president Desi Bouterse, collega Lackin, assembleelid Rashied Doekhie en anderen om dit project rond te krijgen”, benadrukt Algoe.

- Publicidade -

 

In 2010 werd deze overeenkomst door Bouterse getekend met de inmiddels overleden president van Venezuela, Hugo Chavez. Na 5 jaar kan eindelijk 30.000 ton padie geëxporteerd worden naar Venezuela.  Rakesh Narsingh, penningmeester van de VRE, is niet te spreken over de werkwijze van Ramadhin. “Hij heeft ons niet meegedeeld wat er is besproken met de ministers. Alle padie die geëxporteerd wordt nu, is van Ramadhin”, geeft Narsingh aan. Naar zijn zeggen zal er op maandag 9 maart een vergadering belegd worden betreffende deze kwestie.

 

Aan de andere kant geeft Ramadhin aan dat hij zaterdagavond vernomen heeft dat de export rond is, en dat hij dus geen tijd had om de rest van de leden te informeren. Volgens Ramadhin exporteert hij padie van vijftien molenaars en wordt er zonder reden ophef gemaakt.  Algoe benadrukt dat alle rijstexporteurs in de gelegenheid worden gesteld hun padie te exporteren. Deze week wordt een tweede boot verscheept naar Venezuela met 3000 ton. Elke week zal er geëxporteerd worden.

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: