spot_img
spot_img

ECD stuit op illegaal geld, wapens, en munitie tijdens bliksemactie

Atualizado há

Ambtenaren van de Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel en Industrie (HI) hebben in het weekeinde bliksemacties in Paramaribo en de districten uitgevoerd. De acties zijn erop gericht een einde te brengen aan illegaal opererende cambio’s en geldhandelaren, die een zwarte markt van geldhandel creëeren en zo een zware druk uitoefenen op de officiële wisselkoersen en het monetaire geldverkeer in Suriname. Eén van de gevolgen is dat de inflatie wordt gestimuleerd en prijzen in de winkels omhoog worden gestuwd.  

Het ECD-team stuitte reeds bij de eerste actie in Paramaribo op illegale geldtransacties. In een woning werden geldsbedragen ter waarde van SRD 14.660, Euro 140 en US $ 2.065 in beslaggenomenen op een veilige plaats in bewaring gegeven.

Bij de tweede actie werd bij een illegaal opererende cambio naast illegale geldtransacties en vreemde valuta, ook illegale wapens aangetroffen. Het illegaal verkregen geld ter waarde van SRD 593.925, Euro 46.610 en US $ 11.056 is ook in beslaggenomen en na de nodige juridische handelingen ook naar een veilige plaats getransporteerd. Van het geheel zal een procesverbaal worden opgemaakt en doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie (OM) voor verdere afwikkeling. De ondernemer is ter plekke aangehouden door de politie voor illegaal vuurwapenbezit. Voor de illegale geldtransacties zal hij zich conform de wet eveneens bij het OM moeten verantwoorden.

- Publicidade -

Bij de derde actie van de ECD in Commewijne is ook een illegale valutahandelaar door het ECD-team aangepakt. Er werd een procesverbaal voor het OM opgemaakt, maar het in beslaggenomen geld, SRD 3.800, Euro 3.785 en US $ 2.812, is eveneens op een veilige plek bewaard.

Vermeldenswaard is, dat de ECD tijdens de acties, voornamelijk waar het om illegale geldtransacties  ging,  ondersteuning heeft gehad van zowel het Korps Politie Suriname (KPS) als de Centrale Bank van Suriname.

De contolerende instanties van de verschillende ministeries zullen thans gezamenlijke controle werkzaamheden uitvoeren, om zo een bredere invloed te hebben op de naleving van de Wet Economische Delicten.

Tijdens een onlangs gehouden meeting met deze controlerende instantie is vanuit de leiding van HI duidelijk naar voren gekomen, dat bonafide ondernemers en consumenten nimmer de dupe mogen worden van handelingen van een kleine groep malafide handelaren. Het gedrag van illegaal opererende cambiohouders en geldwoekeraars zal niet langer worden getolereerd. Er zullen daarom alle ten dienste staande middelen worden aangewend om de acties succesvol te laten verlopen.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App