spot_img
spot_img

EBS: nog in 2014 contract zonne-energie sluiten

Atualizado há

Als het aan de leiding van de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS) ligt, zullen nog voor het einde van 2014 de contracten voor zonne-energie getekend worden.  De onderhandelingen tussen het energiebedrijf en drie buitenlandse investeerders voor de opzet van zonne-energiecentrales, vlotten. “Wij onderhandelen nu met Nederlandse investeerders over wanneer wij van start kunnen gaan. De bedoeling is om nog dit jaar de overeenkomsten te tekenen”, aldus de directeur van de EBS, Willy Duiker.

Jim Hok, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, maakte eerder dit jaar bekend dat er concrete voorstellen zijn om zonne-energiecentrales op te zetten in de districten Commewijne en Saramacca. Deze centrales zullen een totaal vermogen van vijftien megawatt hebben. Duiker ziet de toekomst positief tegemoet en voorziet dat de EBS overeenstemming bereikt met de potentiële investeerders uit Nederland.

De technische haalbaarheid van de projectvoorstellen zijn nagenoeg bewezen. “Het financiële plaatje wordt nog uitgezocht. Het gaat vooral om de terugbetaling op basis van de stroomtarieven die aan de afnemers berekend zullen worden. Maar wij komen er zeker uit”, verzekert de EBS- topman.

- Publicidade -

Momenteel werkt de EBS aan een eigen zonne-energieproject te Atjoni, dat gefinancierd wordt door de Inter- Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “De investering voor de installatie is hoog, maar in het binnenland kan zonne-energieeen goedkoper alternatief zijn voor de overheid, die anders hoge brandstofkosten maakt aan dieselgeneratoren.”

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: