spot_img
spot_img

DSB 150 jaar

Atualizado há

- Publicidade -

Op 19 januari bestond De Surinaamsche Bank 150 jaar. Het officieel startsein van het jubileumjaar begon met een groot feest in de tuin van de bank. Sigmund Proeve, DSB-directeur, sprak dankbaarheid uit namens de instelling. “We doen opnieuw de belofte om dit land te blijven dienen. De DSB is een bedrijf in Suriname voor Suriname. We moeten er alles aan doen dat onze nakomelingen in het jaar 2165, wanneer we onze 300ste jaardag zullen vieren, met heel veel respect en waardering over ons kunnen praten”. 

 

Het feest werd groots gevierd door de DSB. Met de Alla Kondre Dron werden de gasten vanaf de Henck Arronstraat opgevangen, terwijl op weg naar de tuin, achter het hoofdgebouw, de honderden gasten verwelkomd werden door de verschillende bevolkingsgroepen en cultuuruitingen. In de tuin is er een museum ingericht waarin de rol van de bank in het verleden en het heden tentoon wordt gesteld. Zo zijn een ‘voorzaal’ compleet met zwart wit tv, een goudhandelaar en communicatie met authentieke machines enkele van de attracties geweest.

- Publicidade -

In verband met de verjaardag heeft de bank een boek uitgebracht, een mini gouden staaf van 10 gram vervaardigd en een documentaire geproduceerd. Namens president Desi Bouterse heeft minister van Financiën, Andy Rusland, de speciale producten ontvangen. Evenals Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank, benadrukte Rusland het belang en de bewezen rol van de bank door de jaren heen. “DSB is niet alleen de eerste en de grootste, maar ook de grootste met de resultaten, het balanstotaal, werknemersaantal en zeer innovatief”, gaf Hoefdraad aan.

Proeve gaf de geschiedenis van de bank aan. Zo zei hij dat de activiteiten van de bank zijn begonnen in een woonhuis, aangezien de toenmalige kolonisten niet geloofden in het plan van Simon Abendanon, de oprichter, om een bank te beginnen in Suriname. Ondanks grote uitdagingen vond de oprichting van de instelling plaats op 19 januari 1865, kort na de afschaffing van de slavernij. In juli 1856 gingen de deuren open. Tot twe keer toe was de bank buitenlandse handen. Onder oud-premier Henck Arron werd de bank in 1977 ‘gesurinamiseerd’.

Momenteel is de bank geheel in Surinaamse handen en telt meer dan 4000 aandeelhouders. “We hebben 150 gehaald omdat de vlam die Abendanon heeft ontstoken altijd brandende is gehouden”, zei Proeve. “Maar het komt ook door het vertrouwen van de klanten. Daar zijn we dankbaar voor. Die dankbaarheid zullen we het hele jaar door nadrukkelijk laten merken. Wij geven u opnieuw de garantie dat wij dat vertrouwen niet zullen beschamen.”

 

Gedurende het jubileumjaar zal de bank elke maand speciale activiteiten houden in stad en district.

 

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: