Nieuw Suriname- parlementariër Harish Monorath () is bezorgd over het besluit om via Staatsolie te participeren in het Merian goudproject. “Hoe zal het bedrijf naast de uitbreiding van de raffinaderij en het ethanolproject nog eens US$ 400 miljoen opbrengen voor de goudmijn? Waarom doet de regering deze mededeling een week na de presentatie van de jaarrede, waar niks hierover is gezegd”, aldus Monorath.
Door dit besluit wordt Staatsolie bijzonder kwetsbaar gemaakt volgens Monorath. “Het is een kans die de regering neemt, maar als de goudprijzen blijven dalen, zal dit een nekslag worden voor een florerend bedrijf. De belangrijkste inkomsten van het land komen nu via Staatsolie binnen. Dit is een enorm risico dat genomen wordt”, benadrukt Monorath. Hij keurt het af dat De Nationale Assemblee die de gouddeals indringend heeft behandeld en aangenomen, niet geïnformeerd is omtrent deze ingrijpende beslissing.
“Acht maanden voor de verkiezing komt de regering met zo een besluit, zonder enige duidelijkheid te geven hoe de middelen opgebracht zullen worden. Er is al ruim SRD 2 miljard aan financiering van de begroting onduidelijk”, merkt Monorath op. Hij memoreerde dat de NDP-regering in 2000 met de Wijdenboschbrug kwam kort voor de verkiezing en nu volgt het besluit om Staatsolie te laten participeren in de goudmijn. Monorath wil transparantie van de regering.