spot_img
spot_img

Daling brandstofprijzen zet voort

Atualizado há

- Publicidade -

De brandstofprijzen zijn sinds jaren nog nooit zo lag geweest. De consument merkt de daling van de olieprijzen de afgelopen weken aan de pomp. De lage olieprijzen beïnvloeden de brandstofprijzen. Een liter benzine kost nu gemiddeld SRD 4,25 terwijl voor een liter diesel nu SRD 4,30 betaald moet worden.

 

Begin 2014 betaalde men nog SRD 4,91 voor een liter diesel en voor een liter benzine moest SRD 4,55 worden neergeteld. Vanaf juni zijn de prijzen met meer dan 20 procent afgenomen. Onder andere een tegenvallende economische groei en een groter aanbod deden de prijzen van olie kelderen.

- Publicidade -

 

Schalieolie, dat relatief duur is wordt steeds meer door de Verenigde Staten geproduceerd. Tot nu toe ondervinden olie-exporterende landen niet erg veel nadeel van de dalende olieprijs. Pas als de prijs jaren achter elkaar lang laag blijft, zal dat schade berokkenen aan het bruto binnenlands product (bbp). Vooral Noorwegen en Canada als ontwikkelde landen zouden dan het meest te lijden hebben van langdurige lagere olieprijzen, terwijl ook de opkomende markten in Nigeria, Venezuela, Brazilië en het Midden-Oosten er nadeel van zullen ondervinden.

 

Een 25 procent lagere olieprijs betekent voor een gemiddelde olie-importerende land een groei van 0,3 procent van het bbp over twee jaar. Grote importeurs zoals Zuid-Korea en India ervaren een groter positief effect. Analisten verwachten niet dat er op korte termijn een verandering komt in de lage olieprijzen. Daarvoor is er volgens hen te veel onzekerheid van de prijs in de markt. De analisten denken eerder dat de prijzen verder zullen dalen tussen de US$ 75 en US$ 80 per vat. De prijs van een vat Brent-olie is thans US$ 86,13 terwijl het in juni nog US$ 115, om begin oktober te dalen naar US$ 95.

 

De grootste olieproducent ter wereld is Saudi-Arabie, die als één van de weinige landen de productie gemakkelijk kan afbouwen of opschroeven. Terwijl Saudi-Arabië zich al enkele jaren comfortabel voelt bij een olieprijs tussen de US$ 95 en US$ 105 per barrel, is de prijs deze maand toch aanzienlijk onder dat niveau gedaald. Op 27 november komen de olieproducerende landen in Wenen bijeen om de situatie te bespreken.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: