spot_img
spot_img

‘Centrale Bank blust brandjes’

Atualizado há

Om de valutakoersen in het land enigszins onder controle te krijgen is de Centrale Bank van Suriname (CBvS) nog steeds bezig brandjes te blussen. Volgens Anthony Caram, econooom en hoogleraar aan de Anton De Kom Universiteit van Suriname, zal de situatie zich normaliseren alleen als de regering haar uitgaven drastisch terugbrengt.

 

“De regering heeft in 2014 haar uitgaven met ongeveer 4 procent verminderd. Maar dat is lang niet genoeg, omdat de inkomsten meer dan 4 procent zijn gedaald”, geeft Caram aan naar aanleiding van de gekelderde goud- en olieprijzen.

- Publicidade -

 

Vanaf begin februari brengt de CBvS rechtstreeks Amerikaanse dollars en euro’s op de markt. De moederbank mikt op de kleine burger die dringend valuta nodig heeft om onder andere huishuur te betalen. Op dinsdag 24 februari maakte de monetaire autoriteit bekend dat ze nu ook naar Albina, Nickerie en Para zal gaan met deze faciliteit.

 

Volgens de Moederbank wordt gestreefd naar het voldoen aan de vraag naar valuta voor de import van basis levensbehoeften en productiemiddelen. Caram: “Het probleem is dat de overheid steeds meer heeft verdiend aan goud en olie de afgelopen tien jaar, terwijl er geen koperen cent is gespaard. Als er geld aan de kant werd gezet toen het goed ging, zouden er nu middelen zijn om deze moeilijke periode te overbruggen.” Verwachtbaar is dat de goud- en olieprijzen pas in de tweede helft van 2015 zullen herstellen..

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: