spot_img
spot_img

Cambiohouders roeren zich

Atualizado há

- Publicidade -

De Surinaamse Vereniging van Cambiohouders is moe van de kritiek over haar rol bij de huidige wisselkoersontwikkelingen. Vrijdagavond 6 februari kwam zij in spoedvergadering bijeen om de golf van kritiek te bespreken en de ‘juiste informatie’ aan de samenleving te geven.

 

“Om bij tij en ontij de cambio’s aan te wijzen als de veroorzakers van de valuta-onrust, getuigt van kortzichtigheid en gebrek aan economisch inzicht over de marktwerking,” geeft de vereniging in een verklaring aan. De vereniging geeft aan dat de cambio’s niet over valuta-drukpersen beschikken en dat het onmogelijk is om bij een sterk verminderd aanbod ongelimiteerd valuta aan te kunnen bieden voor de verkoop.

- Publicidade -

 

De voorzitter van de cambiohouders, Remy Bhailal, legt uit dat elke cambio het moet hebben van het opkopen en gelijk doorverkopen van valuta om winst te maken. “Valuta vasthouden of hamsteren zou voor de bedrijfsvoering van elke cambio funest zijn.” Cambio’s zijn formeel erkend en staan onder toezicht van de monetaire autoriteit. “Dit kan niet worden gezegd van de ontelbare ‘schaduw cambio’s die als supermarkt, winkel of handelszaak, autohandel of verhuur, casino of reisbureau opereren.”

 

In tegenstelling tot de formele cambio’s kunnen de ‘schaduw cambio’s’, die niet vallen onder enig gezag of toezicht, naar willekeur hun opkoopprijzen vaststellen. Hierdoor worden burgers gestimuleerd hun valuta bij hen om te wisselen in plaats van bij de officiële cambio’s die zich moeten houden aan de richtkoersen van de moederbank.

“Het valt niet te ontkennen dat ook zwarthandelaars en speculanten de situatie op de valutamarkt verder opzwepen en de wisselkoersen aanjagen. Helaas ontbreekt een duidelijk vervolgingsbeleid vanuit de overheid om deze haarden van valuta-onrust – welke genoegzaam bekend zijn- te ontmantelen.”

Tering naar nering
Bhailal benadrukt dat zowel de overheid als de samenleving de tering naar de nering moeten zetten en samen door deze moeilijke periode moeten proberen te komen. Zo moeten luxe of onnodige uitgaven uitgesteld worden.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App
%d blogueiros gostam disto: