spot_img
spot_img

Alliance komt weer tot bloei

Atualizado há

Langzaam maar zeker komt het staatsbedrijf Alliance weer tot bloei. De aanplant die aanvankelijk was geslonken tot 60 hectare, is inmiddels uitgegroeid tot 100 hectare. Ook met betrekking tot de financiële positie ziet het er goed uit. “Toen ik in 2003 werd aangesteld, hadden de mensen 10 maanden geen salaris ontvangen. Ze waren zwaar ontevreden, maar zijn steeds door blijven werken aan het onderhouden van de planten. Echter konden ze niet veel doen, waardoor de aanplant terugliep tot 60 hectare. We zijn toch de mensen blijven motiveren door te gaan”, geeft Faizel Kurban, één der coördinatoren van het staatsbedrijf die sedert 2003 door de overheid is aangesteld om de plantage draaiende te houden, aan. Dit geeft aan dat Alliance opnieuw toekomstperspectief heeft.

 

Alliance is gelegen aan de rechteroever van de Commewijnerivier en ondergaat momenteel historische veranderingen. Zo is gewerkt aan vermeerdering en verjonging van de citrusaanplant, zodat de productie verhoogd wordt. Alliance stond voorheen onder leiding van Rudy Soerodimedjo, die in 2011 werd aangetrokken om de productie te verhogen. Naar zeggen van Soerodimedjo is er enorm hard gewerkt om de productie te verhogen. Met de kleine subsidie die van de overheid komt, wordt toch getracht te werken aan daadwerkelijke rehabilitatie. Onder andere is er equipment gekocht, is er aan verjonging gedaan en is een ‘nursery’ aangelegd, waarna een feasibility study is gedaan. Soerodimedjo geeft aan dat het nu wachten is op de middelen om het grote rehabilitatieplan uit te voeren.

 

Volgens de president-commissaris van het staatsbedrijf, Gerrit Breinburg, wordt elk plan om Alliance weer bloeiend te maken, nauwlettend gevolgd wordt door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Daar kijkt men vooral uit naar partners uit de private sector, zodat gezamenlijk gewerkt kan worden aan de plannen om de plantage weer tot bloei te brengen.
Een delegatie onder leiding van Breinburg brengt regelmatig bezoeken aan Alliance om toezicht te houden op de werkzaamheden die nu verricht worden.
Momenteel telt het staatsbedrijf 33 werknemers, waarvan er 22 actief zijn op het veld. De overigen zijn óf ondersteunend bij de technische dienst óf werkzaam bij de verpakkingsloods. Alliance met ruim 400 hectare heeft minimaal 400 arbeiders nodig, uitgaande van 1 werknemer per hectare voor citrus. Momenteel is reeds 100 ha in productie.

Comentar

Comentar

spot_img
spot_img
spot_img

Mais do LPM

spot_img
Custom App
Phone
Messenger
Email
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email
Custom App