In de rechtszaak rond de semi-duikboot in Suriname zijn maandag zeven Colombianen veroordeeld tot celstraffen tot vier jaar. Gonzales Cardona, Jimenez Pineda en Riasco Luiz Riascos hebben een celstraf 4 jaren onvoorwaardelijk gehad met aftrek van voorarrest en een geldboete van SRD 60.000. Sanches Pinilla en Albida Beltran  hebben een celstraf van 3 jaar opgelegd gehad  met aftrek van voorarrest en een geldboete van SRD 40.000. Vargas Vivas en Margarita Beltran hebben 24 maanden gekregen waarvan 11 voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000 opgelegd.

De Cubaan Mirabal Galanena is vrijgesproken. De rechtbank vindt de zeven schuldig aan de voorbereiding van handelingen voor de invoer, uitvoer en doorvoer van cocaïne. De verdachte van wie de eigenaar van het terrein waarop de duikboot is aangetroffen, is nog voortvluchtig. De rechter gaat ervan uit de dat de semi-duikboot was bedoeld voor het vervoeren van grote hoeveelheden cocaïne en ook daadwerkelijk kon varen. Het vaartuig werd in maart 2018 gevonden in een buitengebied, een paar honderd kilometer zuidwestelijk van Paramaribo bij Tibiti. Daar vlak in de buurt is een landingsstrip waar de drugszending had moeten worden aangevoerd. Via een rivier zou de zending dan naar de kust gaan.

Er zijn in het onderzoek ook een ponton, graafmachines, een vissersvaartuig, twee vrachtwagens, een buitenboordmotor, vaten brandstof, een dieselmotor en een container met fiber in beslag genomen.De officier van justitie Shanta Mahadew had tegen vier van de mannen en een van de vrouwelijke verdachten een straf van acht jaar onvoorwaardelijk en een boete geëist. De acht verdachten zijn vrijgesproken van deelneming aan een criminele organisatie.

Publicidade

Laat je reactie achter.

Comentar

Comentar