Op 25 april werd wereld malariadag herdacht. In het kader hiervan stonden de Medische Zending Primary Health Care Suriname (MZ)  en het Nationaal Malaria Programma stil bij de successen die Suriname heeft geboekt in de malaria bestrijding. Het aantal malariagevallen in  Suriname was met 30 meldingen erg laag. Echter blijft Suriname kwetsbaar voor malariatransmissie door de aanwezigheid van de malariamuskieten in het binnenland. Het doel is om in 2020 een malaria-vrij Suriname te hebben.

Het thema voor Wereld Malariadag voor dit jaar is “Zero Malaria starts with me”. Behalve een gezondere bevolking brengt het malaria-vrij zijn van Suriname een aantal voordelen met zich mee, waaronder een beter klimaat voor economische ontwikkeling in onder andere de bosbouw-mijnbouw en toerisme sector, geeft de voorlichting van de MZ aan.

Wanneer een besmet persoon een malaria-vrij gebied binnenkomt is de kans groot dat er een nieuwe uitbraak ontstaat. Een nieuwe uitbraak zou een grote dreiging zijn, omdat er jaarlijks veel malariagevallen ons land binnenkomen via Frans-Guyana, Brazilië en Afrika. De MZ en het Malaria Programma werken intensief samen om de alertheid onder de bevolking in stand te houden.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft, vanaf het behalen van het Millenium-doel voor malariabestrijding in 2007, zich gecommitteerd aan malaria-eliminatie in Suriname. Hierna is Suriname tot driemaal  uitgeroepen tot Malaria Champions of the Americas vanwege de behaalde successen.

Er zijn verschillende instellingen die belast zijn met de uitvoering van de nationale eliminatie-strategie. De interventies in het binnenland worden in coöperatief verband uitgevoerd door de Medische Zending en het Malaria Programma van het ministerie van Volksgezondheid, meldt de MZ.

Foto: Google

Comentar

Comentar