Met de oplevering van de miniwaterkrachtcentrale te Granolo Sula zullen Poeketie en Futu Pasie in Tapanahony vanaf augustus permanent voorzien worden van elektriciteit.

Thans werkt men samen met deskundigen van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) en de Dienst Elektrificatie Voorziening aan de installatie van twee trafo’s die de stroom moeten omzetten in bruikbare elektriciteit. Aangezien de turbines geleverd zijn door een Russisch bedrijf, zal de stroominstallatie door Russen geïnspecteerd worden.

De voorzitter van Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (FOB), Steven Vroom, geeft aan dat met dit project circa tien jaar geleden gestart is en dat het nu echt tijd is dat de inwoners vierentwintig uur per dag over elektriciteit kunnen beschikken. Door onder andere de overstromingen in 2006 en 2008 heeft het project enorme vertraging opgelopen.

Volgens Vroom zullen in de eerste fase honderd huishoudens voorzien worden van basiselektriciteit. “Ze kunnen een televisie, radio, ijskastje en lampen aanmaken. Ook kunnen ze hun laptop en mobiel chargen”, aldus de voorzitter. Apparaten die meer stroom verbruiken zoals een grote vrieskist zullen voorlopig nog niet gebruikt kunnen worden.

De bedoeling is dat men zal betalen voor de geleverde electriciteit. Vroom: “De mensen willen ook constant elektriciteit hebben zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen”. De bewoners zijn daarom bereid te betalen. De Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB) als mede financier, eist een eigen bijdrage van de bewoners. Om onafhankelijk te zijn van hulp vanuit de stad indien er zich iets voordoet, wordt er een beheerstructuur opgezet, waarbij de mensen van het dorp betrokken zullen worden.

 

Comentar

Comentar