Volgens Edmond Blufpand, woordvoerder van de SWM, zou er ook meer betaald kunnen worden voor water. Immers, als men meer voor stroom kan neertellen, moet dat ook voor water kunnen. Vandaar dat de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) de tariefverhoging van de EBS, die per 1 januari geldt, met veel belangstelling volgt.
Onder meer enkele overheidsbedrijven, financiële instellingen en vertegenwoordigingen van buitenlandse mogendheden betalen vanaf januari vijf keer zoveel voor stroom als wat ze tot voor kort betaalden. Horecabedrijven betalen alvast 25% van de van de marktconforme prijs. Huishoudens, handelaren en productiebedrijven betalen vooralsnog de oude tarieven.
“De regering had geen andere keus dan om de tariefverhoging van de EBS nu door te voeren. Maar vanuit de politiek hou je je hart nog altijd vast met de vraag of dit het juiste moment is”, geeft Anton Paal, voorzitter van de parlementaire commissie voor Natuurlijke Hulpbronnen aan. Bovendien is het een bewuste keus geweest om niet voor beide nutsbedrijven de tarieven tegelijk te verhogen. “Dat zou politieke zelfmoord zijn voor de regering”, voegt Paal eraan toe.
Naar zeggen van Blufpand kost duizend liter water SRD 1.80. om de SWM in staat te stellen haar eigen boontjes te doppen zou de prijs naar SRD 3 moeten gaan. De waterleiding maatschappij is steeds meer in de financiële problemen gekomen vanwege de veel te lage tarieven die bedrijven de afgelopen jaren betaald hebben. Zelfs reguliere zaken als onderhoud en uitbreidingen kunnen niet zelf betaald worden door de SWM, doch uit leningen en of donaties uit het buitenland.
“Als de tarieven niet worden verhoogd, zullen wij op den duur de kwaliteit van de watervoorziening niet kunnen garanderen. Gelukkig is de overheid steeds ingekomen om ons bij te staan op dit stuk”, aldus Blufpand.